Social

Agricultorii vor putea folosi apa din bazinele acvatice pentru a-și iriga terenurile

Pinterest LinkedIn Tumblr

Apa din bazinele acvatice din țară va putea fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole, iar deținătorii bazinelor acvatice, indiferent de forma de proprietate, nu vor mai avea dreptul să îngrădească accesul la folosinţa apei pentru necesităţile comunităţii. Decizia a fost aprobată la ședința de ieri a Cabinetului de miniștri, informează MOLDPRES.

Secretarul general de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Iurie Ușurelu, a declarat că proiectul a fost elaborat în scopul soluționării unor litigii apărute în ultimii ani între utilizatorii de apă şi deţinătorii lacurilor de acumulare sau a iazurilor.

Astfel, în prezent, autorităţile publice locale transmit în folosinţă lacurilor de acumulare, însă în deciziile acestora în unele cazuri nu este indicat scopul atribuirii și condițiile principale de folosință a apei, sau, uneori, arendașii nu respectă prevederile contractuale. Acest fapt a generat multiple demersuri şi plângeri în adresa Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, întrucât arendașii bazinelor acvatice se ocupă cu piscicultura și nu permit odihna pe malurile lacurilor sau pomparea apei pentru irigare.

Astfel, potrivit hotărârii aprobate de Guvern, deținătorii bazinelor acvatice nu vor mai avea dreptul să facă acest lucru.

În document mai este stipulat că limitarea sau interzicerea folosinţei apei va putea fi declarată doar de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova, în cazuri de situaţii excepţionale stipulate în autorizaţia de mediu pentru folosinţa specială a apei.

loading...

Comments are closed.