Economie

Ai rezervat o vacanță pentru vara 2020? Cere-ți banii, pentru că ai putea rămâne fără ei!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputatul Vasile Năstase, PPDA, a făcut un demers pe numele premierului, prin care solicită instituirea moratoriului pentru contractele semnate până în data de 17 martie 2020, în urma rezilierii și obligativității de a rambursa banii consumatorului conform CC RM Art. 1 602 alin. 9 sau, cel puțin, elaborarea unui proiect de lege care să fie prezentat și votat în regim de urgență de către parlament (până pe 15 mai), prin care alin. 9 din Art. 1 602 din Codul civil să nu producă efecte juridice asupra contractelor semnate până pe 17 martie 2020, transmite Diez.md

Deputat specifică faptul că din informațiile de care dispune, Asociația Națională a Agenților Economici de Turism din Moldova (ANAT) s-a adresat deja mai multor autorități ale statului – Ministerului Economiei și Infrastructurii, președintelui Igor Dodon –, dar deocamdată nu există o decizie în acest sens.

După cum solicită Vasile Năstase, în privința banilor achitați în avans să se instituie un moratoriu de 540 de zile, iar până atunci toți banii turiștilor să fie blocați la agențiile de turism sau distribuiți netransparent unor operatori locali și străini.

În aceste condiții, unii specialiști susțin că turiștii ar trebui să-și ceară banii de urgență, deoarece agențiile sunt obligate acum să restituie banii în termen scurt, iar după moratoriu, dacă acesta va fi acceptat, avansurile vor fi înghețate pe un termen prea lung.

Cu privire la rezilierea contractelor, Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor și Supravegherea Pieței a atras atenția că agențiile de turism nu pot aplica penalități de reziliere (vezi aici comunicatul oficial al Agenției), aceste sancțiuni fiind ilegale în situația creată, iar turiștii trebuie să-și primească toți bani – 100% din suma achitată.

”Prin urmare, APCSP atenționează agențiile de turism că dacă sunt în imposibilitate de a asigura desfășurarea sejurului, și informează călătorul în termenul legal (20 de zile înainte de începerea călătoriei, în cazul călătoriilor care durează mai mult de 6 zile; 7 zile înainte de începerea călătoriei, în cazul călătoriilor care durează între 2 și 6 zile; 48 de ore înainte de începerea călătoriei, în cazul călătoriilor care durează mai puțin de 2 zile) urmează să asigure restituirea călătorului toate plățile efectuate pentru pachet, dar nu este ținut la plata unor despăgubiri suplimentare.

Atenționăm agențiile de turism că, conform prevederilor art. 1601 alin. (5) Cod Civil, organizatorul este obligat să restituie toate plățile efectuate de către sau pe seama călătorului, fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data rezoluțiunii. Acest termen este triplat, pe perioada stării de urgență, în conformitate cu prevederile pct. 16 din Anexa la Dispoziția nr. 1 din 18 martie 2020”, a avertizat Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherii Pieței.

Anterior, Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherii Pieței mai atenționa că agențiile trebuie să restituie banii conform valorii în $  sau € din contract. Astfel, dacă la semnarea contractului de turism, indiferent de perioadă, turistul a achitat un avans în sumă echivalentă a 300 $ sau 300 €, de exemplu, atunci și la returnarea banilor trebuie să respecte această ecuație de calcul, iar clientul trebuie să primească tot echivalentul a 300 $ sau 300 €, de exemplu, conform cursului de vânzare a valutei de către banca comercială la care agenția de turism are deschise conturi bancare.

loading...

Comments are closed.