Ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro pentru Republica Moldova și Ucraina, a decis UE

Comisia Europeană a anunțat marți, 20 februarie, acordarea unui ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro pentru a sprijini persoanele afectate de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei în 2024.

Din finanțarea umanitară în valoare 83 de milioane de euro:

● 75 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina menite să ofere ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de bază, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. Se va pune un accent deosebit pe protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care trăiesc în apropierea zonelor din prima linie.

● 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Republica Moldova, care oferă asistență specifică celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de bază, protecție și sănătate.

Cu noua finanțare anunțată, Comisia Europeană a alocat în total 926 de milioane de euro pentru programe de ajutor umanitar menite să ajute civilii afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022. Din această finanțare, 860 de milioane de euro au fost alocate pentru programe umanitare în Ucraina și 66 de milioane de euro pentru a sprijini refugiații care s-au adăpostit în Republica Moldova, țara vecină.

“În ultimii doi ani, Rusia a purtat un război nedrept și nejustificat împotriva Ucrainei și a poporului său. Felicit poporul ucrainean pentru reziliența și voința de fier de care dă dovadă! Este însă evident că din cauza războiului aproape 40% dintre ucraineni au ajuns să depindă de ajutorul umanitar“, a declarat Janez Lenarčič, comisarul european pentru gestionarea crizelor.

Acesta a adăugat că UE va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția nevoilor pe teren pentru a reacționa la cele mai presante probleme umanitare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share