Ala Nemerenco: ”Se așteaptă înregistrarea a 3-4 mii de cazuri noi de COVID-19 pe zi”

În următoarele zile, în Republica Moldova se așteaptă înregistrarea a 3-4 mii de cazuri noi de COVID-19 pe zi, a declarat ministra sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul unei conferințe de presă la care a vorbit despre noul val pandemic care a început în țară, transmite IPN.

Varianta Omicron nu a atins deocamdată nivelul unei transmiteri comunitare, dar peste 2-3 săptămâni situația ar putea fi cu totul alta, a menționat Ala Nemerenco. Acum 10% din cazurile noi depistate sunt varianta Omicron.

Pe 11 ianuarie, au fost confirmate prin teste de laborator peste 1000 de cazuri noi de COVID-19. Cifre similare nu au mai fost din noiembrie anul trecut. Este îngrijorător faptul că numărul cazurilor de infectare în rândurile copiilor a crescut cu 50%, a remarcat ministra.

Ala Nemerenco a precizat că sunt pregătite trei scenarii pentru reactivarea paturilor pentru pacienții cu COVID în spitale, în funcție de codul de alertă. Acum, în cod galben de alertă, sunt 1235 de paturi, dintre care 215 sunt pentru terapie intensivă. Centrul COVID de la Moldexpo, unde anterior erau internați pacienții testați pozitiv, va rămâne conservat. În mai multe spitale au fost și vor fi reactivate locuri noi pentru a face față valului de COVID-19, și doar în cazul în care nu va fi suficient, Centrul Moldexpo va interna din nou pacienți.

Ministra a mai spus purtarea măștilor FFP2 nu va fi obligatorie în Republica Moldova, cum este în alte state, dar se va încuraja purtarea măștilor chirurgicale și textile, în special în spații aglomerate.

Despre vaccinul rusesc Sputnik, Ala Nemerenco a spus că Republica Moldova nu l-a achiziționat întrucât acesta avea un termen mic de valabilitate.

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică urmează să se întrunească în această săptămână, joi sau vineri, pentru a decide asupra unor restricții în condițiile noului val pandemic.

Date ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică arată că în prima săptămână din anul curent, 3-9 ianuarie, numărul cazurilor noi de infectare a crescut cu 78 la sută, iar a deceselor provocate de coronavirus – cu 26 la sută. De cealaltă parte, numărul pacienților vindecați a scăzut cu 36 la sută față de săptămâna precedentă.

Total
0
Shares
Total
0
Share