ALARMANT // Moldovagaz va cere o majorare de 35% a tarifului la gaze

Gazele naturale s-ar putea scumpi în această toamnă cu până la 35%. Moldovagaz va expedia în scurt timp o cerere de majorare a tarifului către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Anunţul vine în contextul în care negocierile pe marginea unui nou contract cu Gazprom sunt pe ultima sută de metri. Potrivit furnizorului, discuţiile sunt la etapa finală, iar contractul existent, valabil până la sfârşitul lunii, va fi prelungit în timpul apropiat.

“Imediat după ce va fi publicată de ANRE metodologia de calculare a preţurilor pentru gazele naturale, „Moldovagaz” va înainta regulatorului un demers în privința ajustării tarifului mediu pentru consumatorii finali în proporție de circa 35%”, se arată într-un mesaj al companiei, transmis redacţiei publika.md

De cealaltă parte, ANRE a precizat că metodologia a fost deja aprobată, iar în scurt timp va fi publicată în Monitorul Oficial. În prezent, consumatorii casnici achită aproape 4 lei şi 30 de bani pentru un metru cub. Deocamdată nu este clar pe ce perioadă va fi prelungit contractul cu furnizorul din Rusia, însă anterior s-a vorbit despre un termen de trei ani. Fostul director al ANRE Victor Parlicov susţine că majorarea tarifului gazelor naturale este inevitabilă şi nu va fi mai mică de 25 la sută.

“Gaz ieftin acum nu există nicăieri, nici în Europa, nici în SUA şi nici în China. Nu cred că la ziua de astăzi sunt furnizori care ar putea furniza gaze în Republica Moldova mai ieftin decât o va face Gazprom, dar nici să obţinem o reducere suplimentară contra unor concesiuni politice consider că nu e corect”, a spus Parlicov.

Şi expertul Roman Chirca consideră că preţurile sunt dictate de contextul internaţional:

“Vorbim de o creştere de 70 de dolari, circa 30-35 la sută din preţul actual. Nu ştiu dacă Gazpromul va putea încheia un contract pe termen lung în conjunctura în care pe pieţele internaţionale se atestă o aşteptare de criză, o incertitudine privind inflaţia”.

Totuşi, expertul consideră că Guvernul ar fi trebuit să se implice în negocierile dintre Moldovagaz şi Gazprom privind prelungirea contractului.

“Guvernul ar fi putut sta la această masă de negocieri. Poate fi stabilită cel puţin un format care eventual ar influenţa obţinerea unui contract mai avantajos”, susţine Chircă.

De cealaltă parte, vicepremierul Andrei Spînu susţine că Guvernul poartă discuţii permanente şi urmăreşte procesul de negocieri dintre Moldovagaz şi Gazprom:

“La moment este prematur să spunem care va fi tariful sau cum va evolua prețul pentru cetăţenii din RM. Ne gândim deja şi la un program de suport pentru cetăţeni în perioada rece a anului astfel în cât chiar dacă vom ajunge la creşteri în perioada următoare să venim cu un ajutor din partea Guvernului”.

În ultimele şase luni, preţul de import al gazului s-a majorat de patru ori, de la 127 de dolari până la 550 de dolari pentru o mie de metri cubi. Cotația gazului la bursele europene a început să crească la începutul lunii septembrie și a ajuns deja la un nivel record. O mie de metri cubi de metan costă 950 de dolari la bursa ICE Futures.

Doar pe parcursul zilei de miercuri, tariful s-a majorat cu peste 17 procente. Experții în energetică presupun că aceste creșteri vin pe fundalul scăderii rezervelor de gaz ale Uniunii Europene, după iarna rece de anul trecut, iar Rusia extrage gaze naturale, în mare parte, pentru consumul intern. De asemenea, livrările din SUA au fost stopate din cauza uraganelor.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share