Te simti vinovat pentru ca bei o bere sau doua? N-ar trebui. Contrar a ceea ce ai putea crede consumul moderat de bere este, de fapt, bun pentru tine. Stiinta a demonstrat ca berea are o multime de beneficii pentru sanatate este perceputa ca nesanatoasa. Doar aminteste-ti ca aici este vorba despre un consum moderat (o bere pe zi pentru femei si cel mult doua pentru barbati), si nu sa bei toata noaptea.
Iata 5 beneficii ale berii care ti-ar putea schimba perceptia despre alcool.
1. Poate reduce riscul bolilor de inima. Potrivit unui studiu realizat de Italy’s Fondazion di Ricerca e Cura pe 200.000 de subiect, persoanele care beau o halba de bere zilnic isi reduc cu pana la 31% riscul confruntarii cu o boala de inima. Acest lucru se datoreaza antioxidantilor naturali puternici – fenoli – care se gasesc in aceasta bautura. Atentie, acelasi studiu a arata ca riscul de a suferi un atac dee cord creste la persoanele care consuma cantitati mari de bere.
2. Te poate proteja impotriva afectiunii Alzheimer. Unul dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale berii este abilitatea sa te oferi protectie imporiva Alzheimer. Cercetatorii de la Loyola University Chicago Stritch School of Medicine au analizat mai multe studii si au ajuns la concluzia ca bautorii moderati de bere erau cu 23% mai putin predispusi la dezvoltarea unor forme de dementa si afectiuni cognitive, inclusiv Alzheimer. Siliconul aflat in compozitia berii pare a fi elementul care protejeaza creierul de efectele cantitatii mari de aluminiu din organism – despre care se crede ca este una dintre posibilele cauze ale Alzheimer.
3. Poate reduce riscul de diabet. Acesta este un alt beneficiu remarcabil al consumului moderat de bere. Potrivit unei cercetari la care au participat 38.000 de barbati de varsta mijlocie, realizate in 2011 de catre Universitatea Harvard, persoanele care consumau in fiecare zi 1-2 beri prezentau o reducere cu 25% a riscului de dezvoltare a diabetului de gradul 2. Alcoolul continut de aceasta bautura creste sensibilitatea la insulina, care ajuta la prevenirea diabetului. In plus, berea este o sursa buna de fibre solubile care joaca un rol important in dieta sanatoasa a bolnavilor de diabet.
4. Ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi. Un studiu realizat in Finlanda a stabilit ca un consum zilnic moderat de bere poate reduce riscul formarii pietrelor la rinichi cu pana la 40%. Acest lucru se daroeaza continutul ridicat de apa (aproximativ 90%) al berii care ajuta la eliminarea toxinelor din organism si a functionarii corespunzatoare a rinichilor. De asemenea, hameiul utilizat in aceasta bautura incetineste eliminarea calciului din oase, ceea ce previne formarea acestui calciu in pietre la rinichi.
5. Poate ajuta la minimizarea riscului de cancer. Berea contine un important antioxidant, cunoscut sub numele de xanthohumol – cunoscut pentru proprietatile sale anticancerigene. Mai exact, consumul moderat de bere ajuta la prevenirea in organism a unor reactii chimice care duc la cancerul de prostata la barbati. De asemenea, s-a demonstrat ca berea reduce riscurile de cancer la san in cazul femeilor.
Hai noroc !