Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și candidatul său, Maia Sandu, nu au depus nicio contestație oficială la Comisia Electorală Centrală (CEC), în ciuda acuzațiilor grave și neprobate, lansate în urma scrutinului din 20 octombrie 2024. În cadrul a două briefinguri de presă organizate pe 21 octombrie, Maia Sandu a afirmat că țara s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra democrației, acuzând grupuri criminale și forțe externe de tentative masive de fraudare a votului.
„Moldova s-a confruntat cu un atac fără precedent asupra democrației. Grupări criminale, împreună cu forțe străine, ostile, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, propagandă, cu cele mai mizerabile mijloace, pentru a duce țara noastră într-o zonă de instabilitate. Avem probe și informații că scopul grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi, dimensiunea fraudei e fără precedent. Scopul a fost compromiterea unui exercițiu democratic. Scopul a fost să inducă frică și panică în societate. Așteptăm rezultatele finale”, a declarat Sandu în noaptea de 21 octombrie, după închiderea secțiilor de votare.
La cel de-al doilea briefing, Maia Sandu a reluat acuzațiile privind implicarea grupărilor criminale, precizând că instituțiile statului au documentat cel puțin 150 de mii de cetățeni care ar fi fost plătiți pentru votul lor. „Din păcate, sistemul de justiție nu a reușit să facă suficient pentru a combate furtul și trebuie să tragem linia, să vedem unde am greșit, să corectăm și să învățăm lecția”, a afirmat Maia Sandu în cursul aceleași zile.
Deși acuzațiile au fost public exprimate, PAS și candidatul Maia Sandu nu au depus nicio contestație oficială la CEC până la expirarea termenului legal de 24 de ore. Pavel Postică, vicepreședintele CEC, a menționat anterior că Poliția a transmis o notă informativă cu privire la anumite evenimente, însă fără a prezenta probe care să susțină acuzațiile de fraudă electorală.
În dimineața zilei de 22 octombrie 2024, informația despre neînaintarea contestației electorale de către PAS sau candidatul Maia Sandu a fost confirmată de CEC, la solicitarea redacției telegraph.md
Este de subliniat și faptul că, la primul briefing de presă, Maia Sandu a acuzat și implicarea Rusiei în influențarea votului din Republica Moldova, iar la a doua ieșire și-a schimbat declarațiile, acuzând doar „grupările criminale”, fără a prezenta vreo explicație despre modificarea discursului inițial.
Alegerile prezidențiale din 20 octombrie s-au încheiat fără un câștigător clar, Maia Sandu urmând să intre în turul doi alături de Alexandr Stoianoglo, fost procuror general al Republicii Moldova. Totodată, referendumul constituțional pro-european a fost pierdut la nivel național, dar rezultatele din diaspora au fost decisive, înclinând balanța în favoarea unui vot pozitiv, deși rezultatul final rămâne strâns.