Politic

Alegeri cu probleme! PromoLEX: Au fost raportate 300 de incidente

Pinterest LinkedIn Tumblr

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat un raport privind corectitudinea alegerile locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019.

Pînă la 18:30 au fost raportate 321 de incidente printre care: intimidarea observatorilor, agitație electorală și acte de violență. Intimidarea observatorilor Promo-LEX – 2 cazuri.

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 11 cazuri. Agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea alegătorilor – 12 cazuri

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor pentru a determina alegerea alegătorilor – 3 cazuri.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) – 3 cazuri

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 6 caz. Acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, sau altor persoane – 6 cazuri.

Votarea nejustificată în grup (în cabine de vot se află 2 și mai multe persoane) – 9 cazuri.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații cînd SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 7 cazuri.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 20 cazuri.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 7 cazuri.

loading...

Comments are closed.