Alegeri în Marea Britanie: Sfârșitul guvernării conservatoare, înlocuiți cu laburiștii

Liderul laburist Keir Starmer a promis să aducă schimbarea în Marea Britanie în calitate de viitor prim-ministru, după ce partidul său a obţinut o victorie categorică în alegerile parlamentare de joi, punând capăt celor 14 ani de guvernare conservatoare, adesea tumultoasă, relatează Reuters, sursă citată de news.ro

Conform rezultatelor preliminare, Partidul Laburist de centru-stânga ar urma să câştige o majoritate covârşitoare în parlamentul cu 650 de locuri, conservatorii lui Rishi Sunak fiind pe cale să înregistreze cea mai slabă performanţă din lunga istorie a partidului. Alegătorii i-au pedepsit pentru criza costului vieţii, serviciile publice deficitare şi o serie de scandaluri.

Laburiştii au câştigat cel puţin 410 mandate, cu 210 mai multe decât la precedentele alegeri din 2019, în timp ce conservatorii au 118 mandate, pierzând 247 de locuri în parlament, conform rezultatelor parţiale de vineri dimineaţă. Liberal-democraţii au, de asemenea, 70 de parlamentari, cu 62 mai mulţi decât în precedenta legislatură, iar partidulul Reform UK al lui Nigel Farage – care intră în premieră în parlament, după şapte încercări anterioare – are patru locuri.

“Schimbarea începe acum”, a spus liderul laburist Starmer în discursul de victorie. “Am spus că vom pune capăt haosului, şi o vom face, am spus că vom întoarce pagina, şi am făcut-o. Astăzi, începem următorul capitol, începem efortul pentru schimbare, misiunea de reînnoire naţională şi începem să ne reconstruim ţara”, a declarat el.

La rândul său, premierul Rishi Sunak şi-a recunoscut înfrângerea şi a declarat că l-a sunat pe Starmer pentru a-l felicita pentru victoria sa. “Astăzi, puterea se va schimba într-un mod paşnic şi ordonat, cu bunăvoinţă din partea tuturor”, a declarat Sunak. El a reuşit să-şi păstreze locul din parlament în circumscripţia sa, spre deosebire de alţi colegi miniştri sau de premierul căruia el i-a succedat, Liz Truss. “Sunt multe de învăţat şi multe la care să reflectăm şi îmi asum responsabilitatea pentru pierderea suferită de mulţi candidaţi conservatori, buni şi muncitori… Îmi pare rău”, a transmis Rishi Sunak.

Total
0
Shares
Total
0
Share