Procurorii au trimis în judecată încă un dosar penal pentru corupere electorală la alegerile prezidențiale și referendumul din octombrie 2024, de această dată, a votanților din Edineț.
În concret, cei 9 învinuiți depuneau eforturi ca votanții să voteze „NU” la întrebarea de la referendumul privind integrarea în Uniunea Europeană, precum și să voteze la funcția de președinte al Moldovei pentru anumiți candidați – doi prezidențiabili susținuți de un partid neconstituțional și alte două partide afiliate acestuia, inclusiv cu implicarea simpatizanților unui bloc electoral.
Suplimentar, aceștia au organizat și călătoria la Moscova, Rusia a unui grup de peste 25 de persoane din raionul Edineț, cu vârste curpinse între 22 și 71 de ani (cu zbor, cazare la hotel și alimentație gratuită, inclusiv cu achitarea perfectării pașaportului). Acolo, aceștia ar fi fost îndemnați inclusiv de condamnatul Ilan Șor să voteze împotriva unui candidat prezidențiabil pro-european la alegerile din toamna lui 2024 și împotriva opțiunii de voteze la referendum pentru integrarea Moldovei în Uniunea Europeană. Acolo, unii din participanți au primit sume de 10000 ruble rusești și 150 dolari americani.
Pentru ca să-și atingă scopul, aceștia recurgeau și la promisiuni de remunerare cu sume între 1000 și 3000 de lei (iar unora le-au și oferit). Ca și modalitate de comunicare, aceștia foloseau aplicația Telegram, pe care după ce le erau fotografiate buletinele de identitate ale votanților pe care-și doreau să-i corupă, le era instalat un „chat-bot”. Potrivit declarațiilor, în unul din cazuri, acesta i-a fost instalat unei persoane chiar de către un fost primar al unei localități din Edineț.
Așadar, procurorii le-au prezentat învinuirea pentru corupere electorală în privința a 9 persoane originare din raionul Edineț cu vârste cuprinse între 30 și 56 de ani. O parte din aceștia sunt femei cu studii medii, printre ei și un poștaș, dar și un fost primar cu studii superioare. Organizatorii acestora sunt un bărbat și o femeie cu studii superioare, cu funcții de conducere ai unui partid declarat neconstituțional, angajați ca director și contabil ai unei companii.
Peste 10 persoane dintre cele vizate de coruperea alegătorilor din Edineț de către învinuiții trimiși în judecată de Procuratură s-au adresat la autorități și le-au comunicat faptele învinuiților.
Potrivit Codului penal, pentru coruperea alegătorilor, învinuiții riscă amendă de până la 57500 lei sau pedeapsa cu închisoarea până la 5 ani. Acum, la solicitarea Procuraturii Edineț, învinuiții nu au voie să iasă din țară, urmând ca Judecătoria Edineț să examineze dosarul penal cu probele acumulate de procurori și ofițerii de urmărire penală. Între timp, persoanele se prezumă nevinovate, până la emiterea unei hotărâri judecătorești finale.
Reamintim că, Procuratura investighează peste 150 de persoane pentru coruperea alegătorilor și finanțarea ilegală a partidelor din alte raioane, preponderent din Nord și Centru. Dintre acestea, procurorii deja au trimis în judecată peste 70 de învinuiți pentru aceste infracțiuni, o parte din dosare fiind deja rezultate în condamnări, inclusiv în privința unui deputat în Parlament – condamnat la 12 ani închisoare și amendă de 500.000 lei.
Din cele peste 50 de localități ale municipiului Edineț, persoanele vizate de coruperea celor 9 învinuiți trimiși în judecată de Procuratura Edineț sunt domiciliați în: Edineț, Cupcini, Alexandreni, Constantinovca, Bădragii Vechi, Brătușeni, Buzdugeni, Cepeleuți, Chiurt, Cuconeștii Noi, Gordinești, Fântâna Albă, Fetești, Gașpar, Goleni, Hânăuți, Hancăuți, Hlinaia, Rotunda, Parcova, Poiana, Ruseni, Stolniceni, Târnova, Terebna, Trinca, Volodeni, Zăbriceni.