Alte știri

Aleksei Navalnîi, aflat în greva foamei, a fost amenințat că va fi alimentat cu forța

Pinterest LinkedIn Tumblr

Opozantul rus Aleksei Navalnîi – aflat în greva foamei din 31 martie în penitenciarul din Pokrov (100 km est de Moscova), unde ispășește în prezent o pedeapsă cu închisoarea de doi ani și jumătate într-un dosar despre care el și opoziția rusă susțin că este fabricat politic – a fost amenințat de administrația închisorii că va fi alimentat cu forța, relatează luni AFP și Reuters, citând contul său oficial de Twitter, potrivit Agerpres.

„El cântărește 77 de kg”, se afirmă pe contul @navalny, de pe care aliații săi transmit informații despre starea sa de sănătate în închisoare, unde opozantul rus nu are acces la telefon și internet. Potrivit acestora, Navalnîi a slăbit 15 kg de când a fost transferat la penitenciarul din Pokrov, dintre care opt de când a intrat în greva foamei, astfel încât „administrația penitenciarului îl amenință zilnic că va fi alimentat cu forța”.

Alimentarea forțată a unui deținut în Rusia este autorizată prin lege și se poate efectua pe cale orală, rectală sau prin intubare. Un astfel de tratament este considerat de către militanții pentru drepturilor omului drept formă de tortură.

Aleksei Navalnîi, încarcerat într-un dosar de fraudă văzut ca pretext pentru întemnițare deși Kremlinul neagă acest lucru, a încetat să mai accepte hrana pentru a denunța condițiile detenției sale în colonia Pokrov, regiunea Vladimir.

El acuză autoritățile că îi refuză un tratament medical adecvat pentru problemele de spate care îi produc suferință, afirmând că nu-și mai simte mâinile și picioarele. Potrivit avocaților săi, el suferă de o dublă hernie de disc.

Opozantul mai spune că este „torturat” prin privare de somn, gardienii trezindu-l din oră în oră în timpul nopții.

Autoritățile ruse, acuzate că îl „omoară încet” de Amnesty International, au respins acuzațiile lui Navalnîi, susținând că acesta beneficiază de întreaga asistență medicală de care are nevoie.

„El în continuare nu are acces la un medic”, asigură aliații săi, care – potrivit postului de radio Eho Moskvî – afirmă că opozantul rus a fost transferat de la unitatea medicală a penitenciarului la detașamentul său.

Cel mai virulent critic al Kremlinului din rândurile opoziției ruse, Navalnîi a supraviețuit vara trecută unei tentative de otrăviri cu agent neurotoxic din clasa Noviciok, de uz militar.

Opozantul îl acuză pe președintele Vladimir Putin și Serviciul Federal de Securitate (FSB) că au dorit să-l elimine, ceea ce puterea rusă neagă, refuzând până acum să deschidă o anchetă asupra acestei tentative de asasinat.

Aleksei Navalnîi a fost arestat la 17 ianuarie pe un aeroport din Moscova la revenirea sa în Rusia din Germania, unde primise îngrijiri după ce fusese otrăvit în august. Condamnat rapid, el a fost trimis la închisoare pentru încălcarea controlului judiciar în dosarul din 2014, când fusese condamnat la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare.

Navalnîi se specializase în ultimii ani în anchete de corupție vizând elita politică a țării, între are președintele Putin și anturajul său. El are milioane de abonați pe rețelele de socializare.

loading...

Comments are closed.