Alexandr Slusari cere demisia lui Bolea: MAIA urmează să elibereze licența de import pentru floarea soarelui către holdingul Trans Oil

Alexandr Slusari

Alexandr Slusari avertizează că Ministerul Agriculturii urmează să elibereze licența de import pentru floarea soarelui către holdingul Trans Oil, cu un preț minim de 7 lei per kilogram, importată din Ucraina. Această decizie ar putea reactiva problemele întâmpinate de fermieri în 2023, când mulți au fost forțați să-și vândă recolta la prețuri sub 5 lei pe kilogram.

”Vă reamintesc că în august-septembrie 2023 mulți fermieri autohtoni au fost impuși să-și comercializeze materia primă cu 5 lei și chiar mai puțin. Trans-Oil, care deține poziția dominantă pe piața uleiului vegetal, și alte companii mari își băteau joc de agricultori și le spuneau că dacă nu sunt de acord cu prețul, ei ar aduce floarea soarelui din Ucraina. În plus, reieșind din poziția sa dominantă, holdingul nu se grăbea să se achite cu producătorii agricoli, acumulând datorii pentru câteva luni. După calculele mele, doar în acea perioadă de 2 luni fermierii au pierdut aproximativ 500 milioane de lei din diferența de preț la răsărit, care a fost atunci nejustificat de mic.

Ministerul Agriculturii a gestionat mai mult decât prost situația pe piața oleaginoaselor și poartă responsabilitate directă pentru situația creată. Refuzul de a introduce restricții la importul floarei soarelui, grâului și porumbului în primăvara 2023, atunci când acest lucru a fost argumentat de Forța Fermierilor, este cauza fundamentală a dezastrului sute de agricultori mici și mijlocii. Toate țările din Europa de Est, cu excepția Moldovei, au aplicat din aprilie 2023 măsuri de limitare a importurilor cerealelor și oleaginoaselor, fie prin licențiere, fie prin interzicere directă. Țara noastră a recurs la limitări de import doar în octombrie, când foarte multă floare soarelui deja fusese vândută pentru export, iar uzinele de producție a uleiului nu au avut grijă de stocuri, fiind sigure că oricum vor importa materia primă din Ucraina.

Din păcate, ministrul agriculturii, spre deosebire de domnul Talmazan, nu recunoaște noțiunea de „demisie de onoare”. La el toți ceilalți sunt de vină, numai nu el. Cel care a promis nu odată lupta cu holdingurile și susținerea agricultorilor mici și mijlocii, asigură companiilor transnaționale undă verde pentru ruinarea fermierilor și satelor. Nu mă miră că mulți fermieri îi numesc acest executiv Guvernul Trans Oil. Doar pentru această criză cu floarea soarelui, ministrul agriculturii ar trebui să fie demis. Nefiind vorba de alte gafe ale sale.

Speranța mea acum este legată exclusiv de Asociația Forța Fermierilor, care nu va permite eliberarea licenței de import a floarea soarelui în cantități mari și va asigura controlul pentru ca niciun kilogram de producție importată să nu fie reexportat. În caz contrar, România ne închide piața, care a devenit principală pentru Moldova în ceea ce privește exportul cerealelor și oleaginoaselor”, a declarat Slusari.

Pe de altă parte, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc, astăzi, a treia rundă de discuții între producătorii și procesatorii de semințe de floarea soarelui, în format videoconferință.

Reprezentanții companiei S.A. Floarea Soarelui au confirmat că au fost achitate toate datoriile către agricultori, conform angajamentelor contractuale.

Agenda discuțiilor a continuat despre procedura de acordare a licențelor de import pentru semințele de floarea soarelui în situațiile justificate de absența materiei prime autohtone. Amintim că, CSE a dispus prelungirea perioadei de licențiere a importului de cereale, impunând condiția ca acestea să fie utilizate exclusiv pentru procesare, interzicând reexportul.

Vicepremierul Vladimir Bolea a explicat că permisiunile de import se vor oferi în baza cererilor agenților economici, în fiecare lună, până la începutul noii recolte. Toate informațiile despre licențele acordate, inclusiv cantitățile importate, vor fi publicate pe site-ul ministerului. Totodată, pentru a asigura că interesele agricultorilor sunt reprezentate, din componența comisiei responsabile de luarea acestor decizii fac parte și membrii asociațiilor de profil.

Total
0
Shares
Total
0
Share