Alexandr Slusari: “Este grav ceea ce se întâmplă în fauna politică din raionul Ștefan Vodă”

Alexandr Slusari, fost deputat ACUM și în prezent director executiv al AO Forța Fermierilor, critică posibila alianță PAS-PSRM la nivelul raionului Ștefan Vodă, acolo unde aceste partide intenționează să colaboreze în vederea formării organelor de conducere teritoriale.

Amintim că liderul de facto al PAS este Maia Sandu, iar Igor Dodon asigură funcția de secretar executiv al PSRM.

“Toată țara a auzit declarația președintelui PAS, Igor Grosu, conform căreia formațiunea pe care o conduce este disponibilă să formeze coaliții cu alte partide proeuropene. Probabil că declarația liderului de partid a trecut pe lângă colegii săi din raionul Ștefan Vodă sau aceștia consideră că socialiștii, după duminică, 5 noiembrie, s-au transformat deja într-o forță proeuropeană.

Am fost informat din mai multe surse din teritoriu că luni dimineață, încă înainte de anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor, organizația PAS din raion a început negocierile pentru o alianță cu socialiștii. Într-un timp foarte scurt, în ciuda nemulțumirii unor activiști din raion, părțile au ajuns la formula coaliției, cu președintele PAS și doi vicepreședinți de la PSRM. Cred că azi sau mâine, dacă nu intervine centrul PAS, această alianță va fi oficializată.

Vreau să fie înțeles corect. Am o oarecare cunoaștere a proceselor politice din Republica Moldova. Fac distincția între politica la nivel central și cea regională/locală, care deseori se bazează pe relații interpersonale. Cu toate acestea, cei de la PAS Ștefan Vodă au trecut cu nonșalanță peste toate aceste linii roșii.

Matematica electorală acolo este următoarea: PAS, cu 12 mandate, poate ușor să formeze o coaliție cu PSDE, care deține 5 mandate, LOC, cu 4 mandate, și Platforma DA, cu 2 mandate. Nu știu de ce aceste partide sunt considerate inferioare socialiștilor, dar cei de la PAS nici măcar nu au încercat să negocieze cu ele.

Încă din prima zi de după alegeri, partidul de guvernare în raionul Ștefan Vodă creează un precedent extrem de periculos. Pe lângă compromiterea poziției formațiunii la nivel central, se deschide cutia Pandorei în teritoriu. Alte formațiuni proeuropene, care în campania electorală au avut multe supărări legitime cu privire la politica PAS de a atrage primari și de a utiliza resurse administrative cu fonduri bugetare, au acum cale liberă pentru orice coaliție în raioane.

Sincer, credeam că cei de la PAS au învățat lecția după scrutinul local și că vor depune eforturile necesare pentru consolidarea forțelor proeuropene și naționale înaintea alegerilor decisive pentru Moldova. Dar se pare că miopia politică devine o afecțiune cronică”, a declarat Slusari.

Luni, după anunțarea rezultatelor alegerilor, Igor Dodon spunea că PAS nu va fi admis la guvernare în raioane.

Total
0
Shares
Total
0
Share