Politic

Alexandr Slusari: Iară există o înțelegere obscură cu Gazprom?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Iară există o înțelegere obscură cu Gazprom?

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

La insistența societății Vadim Ceban azi, cu întârziere suspectă, a anunțat prețul de achiziție a gazului de la Gazprom pentru luna ianuarie. Doar că aceasta cifra de 1230 dolari pentru 1000 m3 pare mie una incredibilă, care are drept scop justificarea schemei cu cedarea întregului volum de gaze Transnistriei.

Vă amintesc formula formării prețului la gaz pentru trimestru I și IV conform contractului cu concernul rus. 30 % să fie raportat la prețul gazului la hub-ul de gaze TTF din Olanda în ultima zi a lunii anterioare lunii de livrare. Alte 70 la sută din prețul „ de iarnă” sunt formate din prețurile Platts a unui mix de produse petroliere precum benzina, motorina sau păcura, calculate la distanța de 9 luni până la luna stabilirii prețului.

Vă amintesc că prețul de livrare a gazului de la Gazprom pentru luna noiembrie 2022 a fost de 815 dolari, iar pentru luna decembrie 2022 – 785 dolari. Ce s-a schimbat timp de o lună ca acest preț s-a majorat brusc tocmai cu 57 % ? În noiembrie 2022 prețul mediu bursier TTF a fost 1262 dolari pentru o mie m3. Nu am cifra exactă pentru decembrie, dar reieșind din informația prealabilă, nu cred că prețul mediu ar fi mai mare de 1200 dolari.

30 procente de la 1200 dolari este egal cu 360 dolari. Oare poate fi ponderea coșului petrolier la 870 dolari ? Cred că Vadim Ceban este obligat să vină cu explicații ! Poate a fost schimbată formula de calculare a prețului ? Dar noi nu am auzit nimic despre modificarea contractului cu Gazprom. Sau noi acceptăm orice preț, venit de la Moscova, dat fiind faptul că credem că oricum nimeni niciodată nu va plăti pentru acest gaz , furnizat în zona gri?

Ar fi cel mai urât și grav lucru, dacă există o înțelegere obscură cu concernul lui Putin, care urmează să fie un paravan pentru toata aceasta combinația cu resuscitarea regimului separatist.

Alexandr Slusari, Forța Fermierilor

loading...

Comments are closed.