Alexandr Slusari: ”Inflația enormă în Moldova este generată de abuzuri și incompetență!”

Alexandr Slusari, ex-vicepreședintele Parlamentului, lider PPDA:

Conform datelor statistice prețurile medii de consum în țara noastră au crescut aproape cu 14 %, iar prețurile pentru produsele alimentare s-au majorat cu 17,46 % (un indiciu cel mai important pentru populația cu venituri mici). Ministru al economiei ne-a chemat să ne adoptăm la scumpiri, că chipurile sunt în toata lume.

Tendința inflaționistă într-adevăr există la nivelul mondial. Dar haideți să vedem cifre comparative. În zona euro prețurile au crescut în 2021 cu aproape 5 %, deși alimentele s-au scumpit doar cu 2,3 %. În România inflația anuală este puțin peste 8 %, iar prețurile la mărfurile alimentare s-au ridicat cu 6,69 %. În Ucraina, care practic se află în război deschis, prețurile în 2021 au crescut cu 10 %, iar alimentele s-au scumpit cu 12 %.

Deci, în Moldova, în cea mai săracă țara din Europa, inflația alimentară este cu 45 % mai mare decât în Ucraina, aproape de 3 ori depășește rata similar din România și peste 7 ori este peste indiciu respectiv din zona euro.

De ce există asemenea decalaj enorm? În primul rând, în toate țările dezvoltate funcționează legislația antimonopol. Acolo nu se fac “reforme” aberante cu comasări incompatibile și nu lasă entitățile antimonopoliste pe minimum 6 luni fără conducere. Acolo se luptă real cu acorduri de cartel cu metodele dure și orice compania cunoaște că amenzile usturătoare de la autoritatea de control pentru orice abuz pe piață cu majorări nejustificate a prețurilor poate duce la faliment.

În Moldova băieți șmecheri majorează prețuri la mai multe produse cum și când vor, știind foarte bine că nu există nici un control asupra prețurilor și că nu este protejată concurența. Mai ales că au noroc de paravanul guvernării, care în permanent vorbește doar despre scumpiri mondiale, stimulând creșterea prețurilor în țară.

Iar prețurile la alimentele în Moldova pentru consumători finali sunt determinate de supermarketuri și intermediari. Vreau să întreb pe cei din supermarketuri unde sunt acele discounturi de 25-40%, care voi cereți de la furnizorii produselor agroalimentare ? În buzunarele cui merg aceste așa zise reduceri ? Atunci când lobby vostru a blocat la președinția legea Platformei DA, conformă directivei europene din aprilie 2019, privind susținerea furnizorilor produselor agroalimentare prin plafonarea discounturilor până la 10 %, argumentul vostru a fost că vor crește prețuri, dacă actul respectiv va fi promulgat ! Cifra inflației alimentare de 17,46 denotă minciuna voastră !

Este imperios necesar ca guvernarea URGENT să asigură funcționalitatea Consiliului Concurenței și să organizeze monitorizarea prețurilor prin Ministerul Economiei, precum și să limiteze la maximum rolul speculanților în formarea prețurilor, în special pentru produsele agroalimentare.

Total
0
Shares
Total
0
Share