Alexandr Slusari: Șantajul energetic din partea Rusiei poate lovi foarte dur în economia Moldovei

Alexandr Slusari spune că a luat act de informația prezentată de ministru Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, iar situația este foarte alarmantă, fiind sesizat și un șantaj din partea Rusiei.

“Șantajul energetic din partea Rusiei poate lovi foarte dur în economia Moldovei. Prețul de import în octombrie crește mai mult de 5 ori în comparație cu prima jumătate a anului.

Povești că la moment facturile nu se schimbă nu țin. Înțelegem că criza doar puțin se amână și în scurt timp Moldova Gaz oricum o să ceară ajustarea tarifului, ținănd cont de majorările, începănd cu luna august. Sper că guvernul va veni cu compensații pentru familii cu venituri mici, însă nu cred că va fi acordat sprijinul financiar agenților economici. Prețul de import de 400 dolari și mai sus pentru 1000 m3 l-ar bucura pe Dodon, dar este inacceptabil pentru economia.

În acest context, revin la strategia, propusă de către Platforma DA. Poziția capului aplecat nu mai ajută. Este necesar de trecut exclusiv la negocieri politice cu autoritățile Federației Ruse și că Guvernul RM să se bazeze în cadrul tratativelor pe următoarele aspecte:

a) Este greu de imaginat ca Gazpromul va lăsa colonia rusească transnistreană fără gaze, care pot fi livrate doar dacă există contract cu Moldova Gaz și acceptul de tranzit din partea Ucrainei.

b) Termocentrală Cuciurgan și Uzina metalurgică din Răbnița pe de o parte sunt controlate de concernele guvernamentale ruse, pe de altă parte activitatea acestor întreprinderi strategice asigură marea majoritatea fluxului așa zisei republicii transnistrene. Fără livrări de gaze aceste entități se falimentează rapid.

c) Chișinău poate aplica plenar legislația RM la importuri și exporturi în/din transnistria și să încaseze TVA și accize în buget național. La moment toți acești bani sunt transferați în “общак” din Tiraspol.

d) Este necesar de clarificat dacă din octombrie gazoductul Iași-Chișinău este real funcțional și există posibilitatea aprovizionării întreg teritoriul Moldovei cu gaz , cu excepția Transnistriei. Totodată, ar fi cazul să ne adresăm către România cu apel de sprijin financiar pentru compensarea parțială a prețului de livrare sau reeșalonarea plăților pentru gazele furnizate. În asemenea condiții critice putem conta pe susținerea statului român, care nu odată a demonstrat că prieten la nevoie se cunoaște.

e) Este important de negociat urgent cu Ucraina posibilitatea reconectării rapide la procurarea energiei electrice de acolo, în cazul în care Termocentrală Cuciurgan se va stopa.

Sunt și alte argumente pentru negocieri, precum și alte componente pentru strategia energetică de scurtă durată. Sper foarte mult că după anumite întărzieri și ezitări, în timpul apropiat vom vedea din partea echipei guvernamentale în cadrul negocierilor cu Federația Rusă poziția profesionistă și verticală”, a declarat Slusari.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share