Alexandr Slusari: “Se pot confirma zvonurile despre ‘kulioacele’, care ajung din Râbnița și Tiraspol la unele ministere din Chișinău”

Dacă în curând cetățenii nu primesc răspunsuri la întrebările legate de ultima autorizație eliberată MMZ-ului de la Râbnița, o uzină controlată de Federația Rusă și folosită pentru finanțarea separatiștilor din stânga Nistrului, atunci pot suspecta că autoritățile abilitate au favorizat ilegal o întreprindere separatistă, confirmând astfel zvonurile despre coalițiile care ajung din Râbnița și Tiraspol la unele ministere. Acesta este punctul de vedere exprimat de Alexandr Slusari, fost deputat ACUM și directorul executiv al AO Forța Fermierilor, după ce presa a relatat că Agenția de Mediu, subordonată Ministerului Mediului și controlată de PAS, a emis o autorizație de mediu pe 10 luni pentru uzina metalurgică de la Râbnița.

“Cred că societatea așteaptă explicații de la ministrul mediului cu privire la eliberarea autorizației pentru uzina metalurgică din Râbnița. Este foarte regretabil că aflăm despre acest lucru din presă. Comisia Situații Excepționale a prelungit această autorizație timp de doi ani, iar atunci au fost întrebări. Cu toate acestea, era clar că era o decizie pur politică, dar absolut legală. Cu privire la decizia Agenției de Mediu din 29 decembrie, există multe întrebări. Autorizația nu poate fi emisă prin derogare conform legislației mediului și trebuie să fie precedată de un control. Știm că un astfel de control la uzina din Râbnița a avut loc în 2022 și a fost criticat pentru superficialitate de către mulți experți. Chiar și după acest control, Agenția de Mediu a declarat că nu poate elibera autorizația pentru uzina metalurgică. Nu avem cunoștințe despre alte controale. Apare întrebarea cum a fost posibilă eliberarea acestui document permisiv? Ce s-a schimbat din 2022? Autorizația a fost emisă pentru 10 luni, o decizie foarte ciudată. Dacă uzina a fost controlată, lucru despre care repet, nu avem informații, de ce documentul este valabil doar pentru 10 luni? Dacă controlul nu a avut loc, nu este clar care este baza juridică a acestei autorizații, fie pentru 10 luni, fie pentru 10 zile. Dacă cetățenii nu primesc răspunsuri la aceste întrebări în viitorul apropiat, sunt îndreptățiți să suspecteze că autoritățile au favorizat ilegal o întreprindere separatistă, confirmând astfel zvonurile despre coalițiile care ajung din Râbnița și Tiraspol la unele ministere”, a declarat Slusari.

Reprezentanții guvernării nu au emis un punct de vedere, iar la întrebările redacției noastre nu răspund.

Total
0
Shares
Total
0
Share