Alexandr Stoianoglo este sigur că va fi repus în funcția de procuror general

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a obținut câștig de cauză la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în una din cele două plângeri depuse. Mai exact, CEDO a constatat încălcarea dreptului la tribunal, și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.

Într-o conferință de presă la IPN, Alexandr Stoianoglo a declarat că după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, sub sloganul populist de luptă împotriva corupției, au fost operate modificări legislative cu scopul de a-l înlătura din funcția de procuror general și de a supune Procuratura politicului. El a reamintit că a fost selectat în funcția de procuror general prin concurs inițiat și desfășurat de reprezentanții actualei puteri. Potrivit lui, ceea ce s-a întâmplat în 2021, prin modificarea legii, a fost cu scopul să fie controlat și organul de administrare a Procuraturii – Consiliul Superior al Procuraturii.

„Sub un pretext fals, în baza unei plângeri întocmite dintr-un articol din presă, într-un termen absolut record, CSP „reformat” a decis numirea unui procuror care a pornit câteva cauze penale împotriva mea, fapt care a dus la suspendarea automată din funcție. Decizia CSP a fost contestată în judecată, dar instanțele naționale au refuzat să examineze cererile depuse. Acest fapt m-a determinat să mă adresez la CEDO pentru a-mi apăra drepturile fundamentale”, a declarat fostul procuror general.

La Curtea Europeană au fost depuse două plângeri. „Prima pe faptul arestării mele abuzive în baza unor dosare penale falsificate și din motive politice. Și a doua – pe motiv că nu am avut posibilitatea să contest decizia CSP prin care a fost numit un procuror care a pornit acele cauze penale fabricate și care a dus la suspendarea mea din funcția de procuror general”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

Avocatul Victor Munteanu a declarat că CEDO s-a pronunțat pe marginea celei de-a doua plângeri, care vizează hotărârea CSP și, de fapt, a imposibilității contestării și examinării legalității deciziei care a dus la suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcție.

Pe 5 octombrie 2021, CSP a examinat o plângere depusă de un deputat, pe care acesta a formulat-o în baza materialelor din mass-media. Apărătorul spune că clientul său se aștepta că i se va prezenta plângerea și i se va oferi posibilitatea să se pronunțe ca să-și apere drepturile. Însă, a fost înlăturat de la acea ședință și nu a fost lăsat să-și prezinte opinia. Ulterior, a fost numit un procuror, a fost aprobată pornirea urmării penale, iar apoi a survenit suspendarea din funcție. Și în decizia CSP se menționa că, în caz de dezacord, persoana se poate adresa în instanța administrativă, ceea ce a și făcut. Însă instanțele naționale au refuzat să examineze plângerea lui Alexandr Stoianoglo.

„Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție au spus că domnului Stoianoglo nu i-a fost încălcat vreun drept. Mai mult ca atât, CSJ a spus că a fost o eroare tehnică că CSP a indicat acea cale de atac… În fața CEDO a fost invocat anume acest drept – că domnului Stoianoglo nu i-a fost oferită o cale de a contesta și de a examina sub toate aspectele legalitatea, temeiurile acelei decizii din 5 octombrie cu toate absolut consecințele. Enumer: modul arbitrar de numire a procurorului care urma să examineze plângerea respectivă, pentru că nu exista niciun criteriu obiectiv de ce anume el, faptul că nu i s-a prezentat posibilitatea de a se expune pe marginea plângerii, pentru a prezenta probe”, a explicat Victor Munteanu.

Potrivit lui, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat încălcarea dreptului la tribunal, dreptul de a contesta decizia CSP din 5 octombrie. „Curtea concluzionează că în cazul domnului Stoianoglo această suspendare a avut loc arbitrar, pentru că în legislația Republici Moldova și în modul în care s-a procedat la noi nu a existat un mecanism de a contesta acea suspendare. Curtea mai concluzionează că reclamantul nu a beneficiat de nicio formă de protecție juridică în privința măsurii de suspendare din funcție, funcție de care a fost privat timp de 2 ani, și i-a fost îngrădit dreptul de a exercita funcția de procuror general”, a mai spus avocatul.

Soluția pe care o văd ei, spune apărătorul, este adresarea repetată la CSP „să-și repare gafa”, să revadă acea chestiune cu reexaminarea corectă a plângerii depuse de deputat. Potrivit lui Munteanu, acesta caz va fi pus pe masa Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share