Alexandr Stoianoglo propune amânarea discuțiilor cu privire la candidatura sa pentru alegerile prezidențiale din octombrie

Ieri a fost expusă propunerea de a se reuni liderii și reprezentanții acelor forțe politice, care sunt interesați de înaintarea comună a unui candidat unic al poporului pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de presă care a avut loc la sediul PSRM, fiind anunțată susținerea socialiștilor pentru Alexandr Stoianoglo, fostul procuror general.

Astăzi, Stoianoglo a publicat un mesaj prin care solicită amânarea discuțiilor.

“Fiți de acord, că o astfel de întâlnire era necesară de mult timp. Și nu doar în contextul înaintării unui candidat unic, ci și pentru eventuala stabilire a unei strategii comune de acțiune în perioada campaniei electorale. Aceasta se referă și la apropierea abordărilor noastre în legătură cu referendumul care se pregătește și la consolidarea eforturilor pentru apărarea competentă a votului democratic a alegătorilor noștri.

Unele contacte de astăzi cu colegii din opoziție sugerează că mulți dintre ei nu sunt încă pregătiți pentru o astfel de discuție imediată în format extins. Mulți dintre ei mai au nevoie de timp pentru analizarea situației actuale.

Tratez cu înțelegere și respect această poziție a acestor politicieni, acest semn al responsabilității lor față de susținătorii și alegătorii lor. Și de aceea propun să nu insistăm pe discuția planificată pentru mâine, ci, în schimb, să folosim zilele și săptămânile următoare pentru contacte și întâlniri bilaterale. Așa cum au sugerat în fond unii lideri ai opoziției.

Cel mai important lucru deja s-a întâmplat: discuțiile despre un candidat unic al poporului pentru Președinția Republicii Moldova nu mai sunt o teorie, ci au trecut în practică și încep să adune împreună tot mai multe persoane cu gândire progresistă”, a declarat Stoianoglo.

Ieri, președintele PSRM, Igor Dodon, a susținut un briefing în cadrul căruia a anunțat candidatura persoanei care va fi susținută de PSRM la alegerile prezidențiale din anul curent. Liderul socialiștilor a menționat că decizia a fost luată în baza doleanțelor cetățenilor de a înainta un candidat apolitic, susținut de toate forțele de opoziție, care va fi în stare să lupte cu fărădelegile și să promoveze interesele țării și al cetățenilor.

”În decizia de azi, Partidul Socialiștilor a ținut cont de toate discuțiile și recomandările din ultima jumătate de an, cu participarea societății civile și cu alte partide, care au afirmat că este necesar ca opoziția să se unească în jurul unui candidat neutru, apartinic și care să aibă o autoritate publică pe larg recunoscută atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele țării.

Alexandru Stoianoglo posedă și autoritate profesională, și atitudine patriotică, și modestie personală, și curaj civic, și principialitate – dumnealui posedă toate calitățile necesare pentru a ocupa destoinic prima funcție în stat”, a menționat Igor Dodon.

Alexandr Stoianoglo, prezent la briefing, a acceptat invitația de a candida la prezidențiale din următoarele considerente: Necesitatea de a restabili dreptatea și Legea în țara noastră; Necesitatea de a păstra neutralitatea țării și de a folosi integrarea europeană în scopul modernizării țării; Necesitatea de a uni toate forțele politice prin identificarea de compromisuri viabile.

Pe finalul briefingului, Igor Dodon a chemat liderii de opoziție să urmeze exemplul PSRM, să se dezică de interesele strict personale și să se gândească la țară. În acest sens, Igor Dodon a lansat invitația tuturor liderilor politici de a crea o platformă unică de susținere a candidatului apolitic Alexandr Stoianoglo. Igor Dodon a propus ca întrevederea să aibă loc miercuri, 10 iulie, ora 10.00, la Biblioteca Civilizațiilor a lui Marc Tkaciuk.

“Este doar un blat politic. Scenariul acesta cu Stoianoglo susținut de PSRM și retragerea lui Igor Dodon nu este deloc nou, despre el nu știa numai cine nu a vrut să știe, este o înțelegere despre care se vorbește de mult timp, conform căreia să fie susținut un candidat fără notorietate politică, așa încât Maia Sandu să aibă drum liber spre un nou mandat. La schimb deja am văzut cu toții modul în care PSRM și PAS au negociat si colaborat în teritoriu, la care se adaugă o încetinire deloc întâmplătoare dosarelor legate de finanțarea PSRM și cele ale liderului acestuia.

Aceasta este înțelegerea reală din spatele acestui scenariu tragico-comic prin care Maia Sandu să obțină un nou mandat de președinte.

De aceea, îi transmit lui Igor Dodon să nu mai îndrăznească vreodată să mă convoace pe mine la scenetele lui politice, să își convoace aliații lui din PAS și pe Maia Sandu, să facă ce înțelegeri doresc, doar să nu uite ceva esențial: atunci când ei consideră că pot folosi moldovenii în așa jocuri, să se uite doar la ce s-a întâmplat în Franța la alegerile recente sau în multe alte țări la alegerile europene, să înțeleagă că oamenii când sunt folosiți de politicieni în acest mod se vor uni și ii vor trimite departe de putere.

Candidatul anunțat de Igor Dodon și PSRM este doar o manevră politică, nu am nimic personal cu domnul Stoianoglu, dar el va fi doar un nume utilizat în acest joc politic, în această tranzacție PAS – PSRM.

Ceea ce se întâmplă acum arată că din acest moment practic nu mai există partid de opozitie de stânga, PSRM a intrat într-o combinație deja pe față cu PAS prin acest joc.

În aceste condiții determinarea mea de a construi o opozitie reala și puternică pentru alegerile prezidențiale și parlamentare este mai puternică decat a fost oricând, în țară avem o situație în care PAS cumpără totul cu dosare penale și înțelegeri penale, deci este nevoie de o alternativă serioasă la acest regim, atât acum la prezidențiale, cât si ulterior la alegerile parlamentare.

În mod cert nu voi da curs convocării lui Igor Dodon la această nouă parodie politica, nu voi susține nici o marioneta politică și nu voi face jocurile murdare ale nici unui partid.

Sunt pregătit sa rămân singurul candidat independent in aceasta competiție electorala si sa lupt cu întreaga coaliție PSRM-PAS si alte partide care se vor alătura, cu toate marionetele politice ale acestor grupări.

Pentru ca stiu ca nu voi duce aceasta lupta de unul singur, dar ii voi avea lângă mine pe toți acei moldoveni pe care i-am avut alături si cand am luptat cu regimul oligarhic.

Fac apel la cetateni sa nu se lase influențați de aceste jocuri murdare care se fac in pregătirea fraudării sau influențării alegerilor prezidențiale, sa isi urmeze fiecare crezul propriu, sa analizeze toți candidații dupa rezultate, dupa acțiunile lor si sa ii sancționeze pe cei care umblă cu astfel de șmecherii și înțelegeri ascunse.

Republica Moldova nu va evolua niciodată daca nu ieșim in sfârșit din acest mod de a face politica cu marionete controlate de diferite grupări din exterior. Alegerile prezidențiale care urmează sunt un test pentru noi ca societate daca decidem sa scoatem tara din mâinile acestor incompetenți sau mai stam multi ani de zile sa ne conducă prin astfel de jocuri murdare”, a fost răspunsul lui Andrei Năstase pentru Igor Dodon.

Total
0
Shares
Total
0
Share