Alexandru Bot: “Procesul de vetting al judecătorilor și procurorilor devine incert“

Analistul în justiție și drept, Alexandru Bot a comentat adoptarea modificărilor la legea privind vettingul judecătorilor și procurorilor.

Potrivit lui Bot, procesul de vetting al judecătorilor și procurorilor devine incert și va fi lungit la nesfârșit, din cauza deciziei PAS de a modifica legea, adoptată tot de ei anterior. În esență, aceasta complică și compromite întreg procesul de epurare a sistemului judecătoresc și cel al procurorilor.

“Astăzi, Parlamentul a permis Comisiei Vetting să conteste hotărârile CSM în cazul acestea vor ignora “verdictul” emis de Comisie. Mai mult, Comisia va putea decide la propria discreție care dintre hotărârile judecătorești, relevante evaluării, să le admită, și pe care nu. În rezultat, procesul de vetting va fi blocat de cererile continue în judecată, înaintate ba de candidații nemulțumiți de rezultat, ba de Comisie care va contesta hotărârile luate de Consiliul Superior al Magistraturii.

Toate pentru că aparent guvernarea actuală nu are încredere că CSM, asupra căruia planează riscul de a fi reconfigurat, va ține cont de recomandările Comisiei de Vetting și vrea să se asigure că cei respinși de Comisie, nu vor mai putea activa în calitate de judecători și procurori”, a declarat analistul.

Total
0
Shares
Total
0
Share