Alexei Tulbure afirmă că nu există o delimitare clară a ONG-urilor create de partide

În legislația actuală nu există o delimitare clară în privința ONG-urilor create de partidele politice și, prin urmare, există o multitudine de interpretări.

Aceasta e părerea directorului Oral History Institute Moldova, Alexei Tulbure, expusă în cadrul dezbaterilor politice de la Agenția IPN „De ce condițiile asistenței macrofinanciare europene au devenit mărul discordiei?”.

Potrivit lui, legea actuală privind organizațiile non-guvernamentale permite Ministerului Justiției, prin controlul rapoartelor anuale ale acelorași fundații, să intervină în activitatea lor și să le sisteze activitatea, dacă consideră că este vorba de politică. „Între timp, în practica europeană există o delimitare clară”, a menționat Alexei Tulbure, argumentând în favoarea adoptării noii Legi a ONG-urilor.

„În Europa, de exemplu, fundațiile create în cadrul mișcărilor politice sunt considerate de partid, dar asta nu înseamnă că ele se ocupă de politică. În Moldova activează cinci fundații germane – Friedrich Ebert, Konrad Adenauer și altele. Acestea sunt fundații de partid, ele sunt create de partide, dar nu fac politică”, a explicat expertul.

În opinia sa, opoziția, pledând pentru adoptarea noii legi, stăruie să tragă la răspundere fundații de tipul „Edelweiss”. „Caritatea în cadrul acestei fundații a fost o activitate secundară, în timp ce obiectivele principale au fost politice”, a menționat Alexei Tulbure, adăugând că același lucru se poate spune și despre fundațiile primelor doamne care au activat si mai activează în Moldova.

Dezbaterile publice „De ce condițiile asistenței macrofinanciare europene au devenit mărul discordiei?” au avut loc în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor de integrare europeană prin comunicare”, implementat de IPN cu suportul Fundației Hans Seidel.

Citește și: Jurnalist: Legea în cauză scoate ONG-urile de sub controlul statului

Total
0
Shares
 
Total
0
Share