Ambasada SUA anunță că va monitoriza îndeaproape alegerile din Republica Moldova

Ambasadorul SUA Dereck J. Hogan s-a întâlnit cu liderii Partidului Comuniștilor, “Partidului Nostru”, Partidului “Acțiune și Solidaritate”, Partidului Democrat, Partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” și Partidului Socialiștilor pentru a sublinia importanța unui proces electoral parlamentar democratic, transparent și credibil, ce va consolida suveranitatea și independența Republicii Moldova.

Ambasada SUA anunță că va monitoriza îndeaproape, alături de alți observatori internaționali acreditați, ultima săptămână a campaniei electorale și desfășurarea procesului de vot din ziua de 11 iulie. Statele Unite rămân un partener strategic al Republicii Moldova în aspirațiile spre un viitor prosper și vor colabora cu parlamentul și guvernul ales de poporul Republicii Moldova în urma unor alegeri libere și corecte.

În cadrul întrevederii cu Ambasadorul SUA la Chișinău, Igor Dodon a transmis șefului misiunii diplomatice americane o scrisoarea de protest, în contextul implicării străinilor în treburile interne ale Republicii Moldova.

În debutul discuției, din numele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu imixtiunea factorilor externi în procesul electoral. În special, liderul PSRM s-a referit la vizitele lui Hogan la Comisia Electorală Centrală, în toiul campaniei electorale, care ar putea fi calificate ca tentativă de a influența procesele politice din Republica Moldova, ceea ce nu corespunde statutului diplomatului și încalcă art. 41 al Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, din anul 1961.

În context, Igor Dodon i-a înmânat Ambasadorului Statelor Unite o scrisoare în care sunt expuse acțiunile misiunii diplomatice americane, care, în opinia BeCS, sunt inacceptabile și nu corespund practicilor dreptului internațional.

Ar putea fi o imagine cu textAr putea fi o imagine cu text

 

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share