Ambasadorul neacreditat al Rusiei la Chișinău acuză autoritățile moldovene de blocarea relațiilor bilaterale: „Neutralitatea Moldovei este subminată la comanda Bruxelles-ului”

Ambasadorul neacreditat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov, a declarat într-un interviu acordat agenției TASS că degradarea relațiilor moldo-ruse nu este vina Moscovei, ci rezultatul presiunilor externe, în special din partea Uniunii Europene. Interviul a fost publicat la 20 iulie 2025.

„Uzul forțat al logicii geopolitice ‘cine nu e cu noi, e împotriva noastră’, impus de Bruxelles, a deteriorat relațiile moldo-ruse, fără ca Rusia să fi fost cauza”, a afirmat pretinsul ambasador.

Potrivit acestuia, Rusia „nu a întreprins acțiuni neprietenoase față de Chișinău”, ci doar a reacționat „simetric la măsurile restrictive impuse de partea moldovenească”. Ozerov a subliniat că temeiul juridic al relațiilor bilaterale este încă valabil: „Tratatul de prietenie și cooperare din 2001 și circa 280 de acorduri bilaterale și în cadrul CSI sunt în vigoare.”

El a calificat drept „pas ostil flagrant” decizia Chișinăului de a bloca corespondența diplomatică a ambasadei, considerând că este o încălcare gravă a Convenției de la Viena din 1961: „Această acțiune îngreunează serios activitatea consulară pentru cetățenii ruși. Înregistrăm tot mai multe plângeri privind întârzieri la eliberarea pașapoartelor și a altor documente. Îi îndemnăm pe cetățenii afectați să se adreseze în primul rând autorităților Republicii Moldova.”

Ozerov a acuzat autoritățile de la Chișinău că implică țara într-o confruntare antirusească după „modelul ucrainean”, ceea ce contravine intereselor fundamentale ale poporului moldovenesc. „Este subminat principiul neutralității înscris în Constituție, iar abandonarea piețelor tradiționale și a energiei ieftine rusești a dus la deteriorarea indicatorilor economici”, a spus diplomatul. Acesta a adăugat că Rusia este gata să reia livrările de resurse energetice, cu condiția unor pași reciproci spre normalizarea relațiilor.

Referindu-se la conflictul transnistrean, Ozerov a reiterat poziția Moscovei privind menținerea statutului de neutralitate al Moldovei și funcționarea mecanismului de menținere a păcii în baza Acordului din 1992. „Spre deosebire de speculațiile absurde privind prezența a 10 000 de soldați ruși în Transnistria, Rusia a urmat constant o linie de reducere a efectivelor militare”, a precizat acesta.

Ambasadorul neacreditat a mai subliniat că Moscova se opune reabilitării criminalilor de război naziști și „minimizării eroismului soldatului sovietic care a salvat Moldova de atrocitățile ocupației româno-fasciste”. În opinia sa, manifestațiile de 9 mai ar fi demonstrat că „majoritatea covârșitoare a populației își amintește cine a fost eliberatorul și cine a venit pe acest pământ ca să ucidă, să jefuiască și să distrugă”.

Amintim că trimisul Rusiei a fost agreat de Mihai Popșoi, ministrul Afacerilor Externe, însă nu a fost chemat la prezentarea scrisorilor de acreditare la Președinție din cauza relațiilor tensionate dintre Chișinău și Moscova, inclusiv ca urmare a faptului că resturi de drone rusești au ajuns pe teritoriul țării noastre.

Total
0
Shares
Total
0
Share