Ambasadorul SUA la NATO: „Suntem mai aproape ca niciodată de oprirea războiului din Ucraina. Trump are capacitatea unică de a aduce părțile la masa negocierilor”

În cadrul unui briefing de presă organizat de Departamentul de Stat al SUA la Bruxelles, ambasadorul american pe lângă NATO, Matthew Whitaker, a declarat că negocierile de pace privind Ucraina ar putea înregistra progrese semnificative în această săptămână. Reuniunea miniștrilor de externe ai NATO, programată pentru 14-15 mai la Antalya, și posibilul summit ruso-ucrainean din Turcia sunt considerate momente-cheie.

„Președintele Trump este extrem de concentrat pe oprirea măcelului care are loc în Ucraina din cauza invaziei rusești. Doar dacă ambele părți se așază la masa negocierilor putem obține o pace durabilă”, a afirmat ambasadorul.

Whitaker a subliniat că un armistițiu este posibil și că SUA susțin eforturile pentru încetarea imediată a ostilităților. „Această întâlnire care ar putea avea loc joi este, de fapt, cel mai încurajator lucru pe care l-am avut în ultimii trei ani de război. Dar în același timp, trebuie să se termine. Trebuie să avem pace în Europa și să ne asigurăm că luptele încetează”, a punctat el.

Întrebat ce va face SUA dacă Vladimir Putin refuză o încetare a focului de 30 de zile, ambasadorul a răspuns: „Va trebui să judecăm angajamentul președintelui Putin în funcție de acțiuni, nu de vorbe. Dacă nu ajungem la masa negocierilor, războiul nu se va încheia. Președintele Trump are capacitatea unică de a aduce ambele părți împreună. Dacă cineva poate obține un acord de pace, acela este Trump”.

În contextul apropierii summitului NATO din iunie, ambasadorul a reiterat angajamentul SUA față de regiunea Mării Negre, menționând consultări directe cu ambasadorii din România, Bulgaria și Turcia: „Înțelegem importanța strategică crucială a Mării Negre. Vedem clar acest lucru în războiul din Ucraina”.

Pe lângă Ucraina, agenda NATO include promovarea noului plan de investiții în apărare – 5% din PIB pentru fiecare stat membru. „Cinci la sută nu este doar o cifră, este o necesitate pentru securitatea noastră. Nu este vorba doar despre rachete și tancuri, ci și despre mobilitate, infrastructură și securitate cibernetică”, a explicat Whitaker.

În final, diplomatul american a precizat că „totul este pe masă” în cadrul negocierilor care vizează un posibil acord de pace și că „nimeni nu va fi pe deplin mulțumit de un acord, dar toată lumea este de acord că pacea e mai bună decât războiul”.

Total
0
Shares
Total
0
Share