Ambasorul Chinei în Republica Moldova: Suntem gata să împărtășim experiența noastră pentru dezvoltarea economică a Moldovei

diplomatie moldova, ambasada chinei moldova, dezvoltarea economica moldova

China crede cu sinceritate că Moldova va obține mari succese în parcursul său de dezvoltare economică și socială și este gata să împartă din experiența sa de succes în acest sens. Declarația aparține ambasadorului Chinei în Republica Moldova, Zhang Yinghong, făcută în timpul unei recepții organizate cu ocazia a 40 de ani de la începerea implementării politicii de reformă și deschidere și cu ocazia a cinci ani de la începerea inițiativei „O centură, un drum”, transmite IPN.

Ca Ambasadă a Chinei în Republica Moldova suntem gata să promovăm și să explicăm perspectivele largi privind colaborarea dintre China și Moldova, să creem o atmosferă pentru colaborare bilaterală și să favorizăm dezvoltarea și aprofundarea relațiilor dintre Moldova și China”, a menționat Zhang Yinghong.

Referindu-se la inițiativa „O centură, un drum”, ambasadorul a declarat că Moldova este un participant activ al acesteia. Totodată, în ultimii ani colaborarea cu Moldova în diverse domenii demonstrează rezultate pozitive. Astfel, în 2017volumul comerțului dintre cele două state a ajuns la 524 de milioane de dolari SUA, crescând cu 30%.Volumul vinului exportat din Moldova în China constituie 12%. De asemenea, proiectele de colaborare dintre cele două părți evoluează cu succes.

În iulie anul curent, ambele părți au semnat un acord de colaborare în privința recunoașterii reciproce a diplomelor, gradelor în educație, ceea ce a devenit încă un rezultat al colaborării noastre. Ambele părți negociază actualmente pentru semnarea unui acord de comerț liber între China și Moldova”, a spus Zhang Yinghong. Ambasadorul este convins că semnarea respectivului acord, va stimula colaborarea bilaterală în diverse domenii, colaborare care să fie în interesul popoarelor ambelor țări.

Referindu-se la implementarea politicii de reformă și deschidere în China, ambasadorul chinez a spus că aceasta a început în anul 1978 și a provocat un impact puternic asupra dezvoltării  țării. Acum 40 de ani, Partidul Comunist Chinez a început să unească întreg poporul chinez, să promoveze reforme și să majoreze nivelul de deschidere a Chinei noilor oportunități.

Reforma a avut la bază construirea unei economii puternice, lucru care s-a și întâmplat. În 2017, PIB-ul Chinei a depășit 12,3 trilioane de dolari SUA sau de 33,5 ori mai mult decât acum 40 de ani. Pe cap de locuitor, PIB-ul a crescut în 2017de 22,8 ori, comparativ cu 1978. Față de același an, numărul oamenilor săraci în China s-a micșorat de la 770 de milioane la 30,46 milioane de oameni în 2017, iar nivelul de sărăcie a scăzut de la 97,5% la 3,1%.  China ocupă primul loc în lume la producerea cerealelor, a energiei, cărnii, ceaiului etc.

Ambasadorul chinez spune că în ultimii 40 de ani, China a beneficiat activ de posibilitățile globalizării economice, folosind resursele a două piețe, cea internă și cea externă. În 2017 volumul total al importului și exportului de bunuri a constituit 4,1 trilioane de dolari SUA, crescând astfel de aproape 200 de ori față de 1979. În aceeași perioadă cresc investițiile în știință și tehnică. Astfel, doar în 2017 au fost depuse peste 1,3 milioane de cereri de brevetare a invențiilor. A fost lansat programul de burse „Drumul Mătăsii” și au fost ridicate instituții școlare în străinătate. În 2017, peste 300 de mii studenți din 25 state au făcut studii în China, în timp ce 60 de mii de studenți chinezi au studiat în aceste țări.

103 state și organisme internaționale au semnat cu China 118 acorduri de cooperare în cadrul inițiativei „O centură, un drum”. În privința cooperării financiare, 11 bănci chineze au înființat 71 de instituții financiare. China desfășoară colaborări în finanțare, cu Banca de Dezvoltare Africană, Banca de Dezvoltare Inter-Americană și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share