Actual

Ambulanțe cumpărate de PD, ”asamblate într-un garaj din Turcia”, au fost distribuite prin țară

Pinterest LinkedIn Tumblr

Alte 24 de autosanitare noi, dotate cu echipamentele necesare pentru acordarea asistenței medicale de urgență populației, completează parcul de ambulanțe al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). Evenimentul de repartizare a ambulanțelor, 17 de tip C și șapte de tip B, a avut loc astăzi. Autospecialele au fost procurate de către guvernarea PD, în 2018, cu bani împrumutați de la europeni.

👉 Abonează-te la știrile Telegraph pe Google News, Telegram și Facebook!

Autosanitare de terapie intensivă mobilă (tip C) au primit 13 substații de asistență medicală urgentă: SAMU Bălți, Drochia, Edineț, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hâncești, dar și Centru, Botanica, Râșcani (Chișinău).

Cu ajutorul acestor ambulanțe, de care nu dispuneau anterior substațiile, va fi sporită operativitatea acordării primului ajutor calificat, în cazul urgențelor medico-chirurgicale majore, cele traumatologice, cardiovasculare, respiratorii, neurologice, pediatrice, etc.

Echipamentele pe care le au aceste autosanitare permit echipelor specializate de terapie intensivă mobilă – medicilor și asistenților medicali, să monitorizeze continuu și îngrijească pacienții în stare critică, pe durata transportării lor la instituțiile medicale spitalicești.

Accesul populației la primul ajutor calificat va fi facilitat și de cele șapte ambulanțe noi tip B, pe care le-au primit cinci substații – SAMU Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni și Centru (Chișinău), dar și două puncte de asistență medicală urgentă (PAMU) Cornești și Zîrnești.

Menționăm că, ambulanțele distribuite astăzi fac parte din lotul de autosanitare, contractate în cadrul unui proiect de modernizare a parcului auto al CNAMUP, finanțat în baza Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.

Contractul cu privire la achiziția ambulanțelor a fost semnat de către guvernarea democrată, iar Ala Nemerenco spunea atunci, ea aflându-se în opoziție, că aceste autospeciale sunt asamblate într-un garaj din Turcia, contractul fiind atribuit unei companii din anturajul lui Recep Erdogan, președintele Turciei. Venită la putere, Nemerenco și-a revăzut declarația și a recepționat toate loturile de ambulanțe Ford, conform contractului semnat de către democrați.

loading...

Comments are closed.