Ministrul Afacerilor Interne (MAI) propune ca în Codul penal (CP) al Republicii Moldova să fie incluse pedepse și pentru „ultragierea” persoanelor cu funcție de răspundere, prevedere care să fie exclusă din Codul contravențional scrie NewsIn.md.
Mai exact, art. 349 din CP ar putea fi modificat și completat în felul următor:
(1) Ultragierea, ameninţarea cu vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii, cu moartea, fie cu nimicirea bunurilor persoanei cu funcţie de răspundere, persoanei publice, a persoanei cu funcţie de demnitate publică, rudelor ei apropiate, în scopul sistării activităţii ei de serviciu, ori schimbării caracterului acesteia în interesul făptuitorului sau al altei persoane, precum şi aceeaşi ultragiere, ameninţare împotriva persoanei care îşi îndeplineşte datoria obştească, rudelor ei apropiate în legătură cu participarea acestei persoane la prevenirea ori curmarea unei infracţiuni sau a unei fapte antisociale se pedepsește cu amendă în mărime de la 400 la 1000 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 ore, sau cu închisoare de la 1 la 3 ani;
(2) Opunerea de rezistenţă, aplicarea violenței faţă de persoana cu funcţie de răspundere, persoana publică, persoana cu funcţie de demnitate publică, rudelor ei apropiate, fie deteriorarea sau nimicirea bunurilor acestora, în scopul sistării activităţii ei de serviciu, ori schimbării caracterului acesteia în interesul făptuitorului sau al altei persoane, precum şi aceleaşi acţiuni împotriva persoanei care îşi îndeplineşte datoria obştească, rudelor ei apropiate în legătură cu participarea acestei persoane la prevenirea ori curmarea unei infracţiuni sau a unei fapte antisociale se pedepsește cu amendă în mărime de la 700 la 1000 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de la 2 la 5 ani.
(3) Acțiunile prevăzute la alin. (2) însoțite de: aplicarea violenței periculoase pentru viață sau sănătate; distrugerea bunurilor prin mijloace periculoase pentru viața sau sănătatea mai multor persoane; daune materiale în proporții mari; alte urmări grave se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 8 ani.
În același timp, MAI vrea amenzi mai mari pentru nesubordonare cu reavoinţă dispoziţiei sau cererii legitime a colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept – de la 5000 până la 7500 de lei, față de 1200-1800 de lei, cât este în prezent.
De asemenea, art. 353 din Codul contravențional – „Ultragierea colaboratorului organelor de ocrotire a normelor de drept, opunerea de rezistenţă” – ar urma să fie exclus, dacă proiectul va fi adoptat.
Amenzi mai mari sunt propuse și pentru „huliganismul nu prea grav”. Dacă în prezent art. 354 prevede de la 6 la 30 de unități contravenționale, după intrarea în vigoare a modificărilor vor fi de la 50 la 100 de u.c, dar și mai multe ore de muncă în folosul comunității – de la 20 la 60, față de 40-60 de ore.
„Legislaţia contravenţională şi penală a Republicii Moldova conţine reglementări de sancţionare loială pentru acţiunile ilegale îndreptate împotriva poliţiştilor, ce nu descurajează persoanele să jignească sau să agreseze angajaţii organelor de drept, în consecinţă, să nu se subordoneze cerinţelor legale ale acestora. (…) Contravenientul atentează prin faptele sale, asupra valorilor sociale ocrotite într-un stat de drept, și anume orânduirea socială, iar sancțiunile stabilite în redacția actuală a acestor articole sunt blânde și disproporționale în raport cu fapta comisă”, motivează MAI.
Proiectul este supus spre consultări publice și urmează să fie expediat CNA pentru efectuarea expertizei în rezultatul coordonării cu instituţiile interesate.