Alte știri

Amendamentele PSRM cu privire la legea organizațiilor necomerciale nu au trecut în Comisia Juridică

Pinterest LinkedIn Tumblr

Amendamentele propuse de deputatul PSRM, Vasile Bolea, la Legea cu privire la organizațiile necomerciale nu au trecut în Comisia parlamentară numiri şi imunităţi ca ulterior să fie dezbătute în plenul Legislativului. Asta după ce coaliția PSRM – PDM nu mai dispune de majoritatea voturilor, în urma căreia vicepreşedintele comisiei, Anghel Agache, a părăsit rândurile fracțiunii democraților și a aderat la grupul Pro-Moldova.

Urmăriți-ne și pe Telegram!

Membrul comisiei parlamentare numiri şi imunităţi, Sergiu Litvinenco, a explicat pentru Ziarul de Gardă că în contextul în care amendamentele propuse de socialistul Vasile Bolea nu au trecut de comisie, atunci, regulamentar, ele nu pot fi propuse în ședință plenară pentru a fi dezbătute.

„Noi am aprobat, cu o ședința mai devreme, raportul unde nu erau amendamentele respective. Prin urmare, în ședința plenară poate fi votat proiectul fără amendamentele domnului Bolea. Ele nu pot fi examinate atât timp cât ele nu au fost trecut prin Comisie. Sau, cel puțin, Comisia nu s-a expus. Comisia, în principiu, a votat un raport. Acum trebuia să se anuleze votul pentru aprobarea raportului și să se revină. Regulamentar, amendamentele PSRM nici nu pot fi examinate”, ne-a comunicat parlamentarul.

Amendamentele prezentate de Vasile Bolea, ce presupun ca organizațiile necomerciale să nu poată susține și oferi servicii pentru partide și organizații politice, să nu poată participa la campaniile electorale și să nu poată monitoriza campaniile electorale și alegerile, nu au trecut pe ordinea de zi a Comisiei după ce coaliția PSRM – PDM nu mai dispune de majoritatea voturilor.

„În Comisia juridică, în calitate de membru este Agache care ieri a trecut la grupul Pro-Moldova. El a votat împreună cu opoziția”, a punctat Litvinenco.

Anterior, socialiștii și președintele R. Moldova, Igor Dodon, s-au pronunțat împotriva adoptării Legii cu privire la organizațiile necomerciale în redacția actuală.

Totuși, la 9 iunie, șeful statului a anunțat că „s-a găsit consens pentru modificarea unor articole care ar permite să minimizăm riscurile de implicare a forțelor externe în politica internă a R. Moldova și, dacă ele vor fi susținute, săptămâna curentă va fi votată în lectura a II-a”.

Deputatul Sergiu Litvinenco a făcut publice amendamentele pe care le propune socialistul Vasile Bolea la Legea cu privire la organizațiile necomerciale. Printre altele, Bolea propune ca organizațiile necomerciale să nu poată susține și oferi servicii pentru partide și organizații politice, să nu poată participa la campaniile electorale și să nu poată monitoriza campaniile electorale și alegerile.

În reacție, președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a spus că fracțiunea din care face parte va vota doar acele amendamente la Legea ONG-urilor care sunt convenite cu reprezentanța UE la Chișinău.

„Cu privire la Legea ONG. Am vorbit cu Vasile Bolea, l-am rugat să coordoneze toate amendamentele cu partenerii noștri europeni. Fracțiunea PDM va vota numai amendamentele discutate și convenite cu reprezentanța UE la Chișinău. Ar fi bine ca această lege, de care depinde tranșa a doua a creditului UE, să fie votata de toate fracțiunile parlamentare. Eu cred, că nimeni nu trebuie să se încăpățâneze și să creeze probleme la aprobarea finală a acestei legi. Fie ei chiar și din opoziție sau de la partidul socialiștilor”, a menționat Diacov.

Citește și: Grigore Novac a venit cu o reacție după bătaia cu Popșoi: „Situația a fost una regretabilă”

loading...

Comments are closed.