Amenzi în valoare de 37 de milioane de lei au fost aplicate împotriva unor companii care au fraudat licitațiile publice

Consiliul Concurenței a finalizat trei investigații și emis decizii, prin care a sancționat opt întreprinderi pentru încălcarea Legii concurenței.

Consiliul a constatat că mai multe întreprinderi au conspirat prin încheierea unor acorduri anticoncurențiale de participare cu oferte trucate în cadrul procedurilor de achiziții publice.

Astfel, întreprinderile SRL “Antrațit”, SRL “Cătădeni-Lux”, SRL “Tincomerț-Grup”, SRL “Mastercons Grup”, și SRL “Laridan-Lux” au fost implicate într-un acord anticoncurențial ce viza participarea acestora la mai multe proceduri de achiziționare a combustibilului solid (cărbune) în perioada anilor 2013-2018. Aceste practici anticoncurențiale au dus la împărțirea procedurilor de achiziții la care au participat întreprinderile implicate și mimarea participării reale la licitații din partea unor companii.

Prin alte două decizii, a fost constatat că întreprinderile SRL “AVB Lider” și SRL “Alfa Electro-Montaj Grup”, și întreprinderile “Verilarproiect” SRL și “Protecția” SA au încălcat prevederile Legii concurenței nr.183/2012 prin participarea cu oferte trucate la achiziții publice desfășurate și organizate în anul 2019 și respectiv 2019-2020.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate de Consiliul Concurenței în baza deciziilor adoptate pe aceste investigații constituie aproximativ 37,2 milioane de lei.

Deciziile au fost adoptate la sfârsitul anului 2023, însă au fost anunțate după finalizarea tuturor procedurilor legate de înștiințare a părților.

În conformitate cu prevederile Legii concurenței nr. 183/2012, sunt interzise orice acorduri între întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care au ca obiect sau efect restrângerea, împiedicarea sau denaturarea concurenței pe piața Republicii Moldova sau pe o parte a acesteia.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share