Amnesty International salută decizia Ucrainei de a ratifica Statutul de la Roma

După ce parlamentul ucrainean a votat ratificarea Statutului de la Roma, deschizând calea pentru ca țara să adere la Curtea Penală Internațională (CPI), Erika Guevara Rosas, Director Senior de Cercetare, Advocacy, Politici și Campanii, Amnesty International, a declarat:

„Amnesty International salută decizia Ucrainei de a ratifica Statutul de la Roma. Aderarea deplină a Ucrainei la CPI este esențială pentru asigurarea eficientă a justiției pentru victimele crimelor internaționale comise în timpul invaziei Rusiei. Aceasta demonstrează, de asemenea, determinarea guvernului de a accepta drepturile și obligațiile care revin statelor membre ale CPI.”

„Parlamentul Ucrainei a votat un proiect de lege intern, disponibil pe site-ul Parlamentului, care include o declarație conform căreia, timp de șapte ani după intrarea în vigoare a ratificării de către Ucraina, aceasta „nu recunoaște jurisdicția Curții Penale Internaționale” în ceea ce privește crimele de război „în cazul în care, probabil, crima a fost comisă de cetățenii săi”.”

„O astfel de declarație contravine principiilor fundamentale ale justiției internaționale”, a declarat Erika Guevara Rosas. „La nivel practic, această limitare riscă să creeze incertitudine în privința procedurilor CPI în curs și viitoare. Aceasta necesită o soluționare din partea judecătorii Curții, deoarece creează un potențial conflict cu declarația anterioară a Ucrainei, care a acordat CPI jurisdicție asupra crimelor comise pe teritoriul său după 20 februarie 2014, și ridică întrebarea dacă o excepție pentru cetățenii ucraineni mai permite Curții să aibă jurisdicție asupra presupuselor crime de război comise de cetățeni ruși și alții în Ucraina. O astfel de ambiguitate ar putea împiedica o anchetă promptă și eficientă a CPI privind crimele internaționale comise în Ucraina.”

„Oamenii din Ucraina merită justiție, dar justiția eficientă nu poate fi selectivă. În timp ce salută ratificarea Ucrainei, Amnesty International face apel la Ucraina să reconsidere de urgență intenția de a limita jurisdicția CPI timp de șapte ani asupra crimelor de război presupuse comise de cetățenii săi, atât dintr-o perspectivă de principiu, cât și pentru a evita punerea în pericol a eforturilor internaționale cruciale de justiție la Curte.”
Context

Pe 21 august, Verkhovna Rada, parlamentul Ucrainei, a votat ratificarea Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale (CPI). Ucraina semnase Statutul în anul 2000.

Ucraina a acceptat de două ori jurisdicția Curții asupra crimelor presupuse conform Statutului de la Roma care au avut loc pe teritoriul său, conform articolului 12(3) al Statutului. Prima declarație depusă de Guvernul Ucrainei a acceptat jurisdicția CPI în ceea ce privește crimele presupuse comise pe teritoriul ucrainean în perioada 21 noiembrie 2013 – 22 februarie 2014. A doua declarație a extins această perioadă pe termen nelimitat pentru a include crimele presupuse comise pe întreg teritoriul Ucrainei începând cu 20 februarie 2014.

În conformitate cu articolul 124 din Statutul de la Roma, „în momentul în care devine parte la prezentul statut, [un stat] poate declara că, pentru o perioadă de șapte ani de la intrarea în vigoare a prezentului statut pentru statul în cauză, nu acceptă competența Curții cu privire la [crimele de război] atunci când se presupune că o crimă a fost comisă de resortisanții săi sau pe teritoriul său. O declarație în temeiul prezentului articol poate fi retrasă în orice moment.”

Amnesty International s-a opus mult timp utilizării unei declarații în temeiul articolului 124, considerând-o inutilă și contrară scopului însuși al Statutului de la Roma – de a pune capăt impunității pentru aceste crime. Organizația a pledat pentru eliminarea acestei excepții, care a fost inclusă inițial în 1998 ca o dispoziție tranzitorie și a fost utilizată doar rareori. În 2015, statele părți la Statutul de la Roma au decis prin consens să elimine articolul 124 și au îndemnat viitoarele state membre să nu îl utilizeze; cu toate acestea, acest amendament la Statutul de la Roma nu a intrat încă în vigoare.

Ucraina va deveni în mod oficial stat parte la Statutul de la Roma în prima zi a lunii după ce au trecut 60 de zile de la depunerea instrumentului de ratificare al Ucrainei la Secretarul General al Organizației Națiunilor Unite.

Total
0
Shares
Total
0
Share