Analist american: „Armatele țărilor din centrul și estul Europei sunt ruginite“

„Armatele țărilor din centrul și estul Europei sunt ruginite, profesorul american Thomas-Durell Young, romania nato, sua europa, armata rusa, putin kremlin, armata moldova, 

Părintele conceptului de „apărare onestă“, profesorul american Thomas-Durell Young a analizat la București capacitatea de reacție a forțelor armate din țările de pe flancul estic al NATO.

Prin anii ’90, pe când România se chinuia să intre în NATO și era refuzată politicos de președintele american Bill Clinton, venit la București în vizită de consolare, circula un banc amuzant, dar trist în același timp. „De ce iese submarinul albanez din 5 în 5 minute la suprafață? Ca să respire vâslașii“.
 
Bancul își propunea să ia în derâdere armatele din fostele țări ale Pactului de la Varșovia, mult mai slab dotate comparativ cu cele din NATO, un ideal la care românii tânjeau, în primul rând emoțional și abia apoi rațional. Desigur, bancul putea fi despre Armata Română, la fel de deficitară la capitolul logistică.
 
Românii refuzau, însă, autoironia, preferând să găsească o țară mai săracă, cu o armată mai puțin performantă, pentru a-și alimenta proverbialul excepționalism.
 
Timpul a trecut, România a intrat în NATO, Albania a urmat-o, ceea ce părea de neconceput în tulburii ani ’90. Lucrurile s-au mai îndreptat în armatele celor două țări, dar nu atât de mult cum ar fi trebuit. Moștenirea comunistă încă bântuie.
 
România a ajuns să se bată cu Albania în subsolul clasamentului țărilor membre NATO, la capitolul eficiență în domeniul apărării. Bancul cu submarinul albanez a dispărut.
 
Recent, a susținut o conferință în România profesorul american Thomas-Durell Young, autorul uneia dintre cele mai oneste și dure radiografii a armatelor țărilor central și est-europene.
 
Este vorba de cartea „Anatomia instituțiilor de apărare din țările europene post-comuniste. Mirajul modernizării militare“, lucrare publicată în 2017 și devenită o referință în domeniu. Valoarea acestei cărți este dată de faptul că prof.
 
Young nu este doar un tehnician, ci și un practician. El a fost cercetător și consultant militar al Naval Postgraduate School (Monterrey, SUA). Este autorul a peste 100 de analize și studii pentru RAND Corporation, celebru think-tank american, Pentagon, NATO sau alte țări europene.
 
Am avut prilejul să asist la conferința lui Thomas-Durell Young, ținută în calitate de visiting profesor al Institutului de Cercetări al Universității București (ICUB)/Black Sea Area Program.
 
Venirea sa în România a fost datorată prof. Dragoș Paul Aligică („George Mason University“ din SUA) și Marian Zulean (Facultatea de Aadministrație Publică din cadrul Universității București).
 
„Follow the money!“
O contribuție importantă a lui Thomas-Durell Young a fost lansarea conceptului de „apărare onestă“, prin care a invitat țările-membre NATO, atât din Occident, cât și din Est, să iasă din ipocrizie și să recunoască incoerența strategică și problemele de interoperabilitate între armatele lor.
 
Cu franchețe, autorul punctează că admiterea în NATO a țărilor central și est-europene are în spate rațiuni de natură politică și geopolitică, armatele lor neatingând nici până în prezent standardele vestice, nefiind pregătite să facă față agresivității crescute a Rusiei în jurul Mării Negre, care a complicat contextul regional de securitate.
 
După publicarea cărții, prof. Young a continuat cercetările în acest domeniu, ele fiind reunite într-o serie de articole dedicate domeniului apărării.

Continuare pe Newsweek.ro

România ocupă un rușinos penultim loc în clasamentul sumelor alocate pentru antrenamentul fiecărui soldat în parte

Total
0
Shares
 
Total
0
Share