Politic

Analist: Este foarte probabil că noul referendum nu va întruni voturile necesare ca sistemul mixt să fie anulat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Analistul politic, Anatol Țăranu consideră că inițiativa lansată de mai mulți reprezentanți ai societății civile de organizare a unui referendum legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt nu este una bine gândită.

Contactat de TRIBUNA, Anatol Țăranu a declarat:

„În linii mari, reflectă poziția împotriva schimbării sistemului electoral a partidei pro-europene. Numai că mă tem că acest referendum este mai puțin binevenit în condițiile de astăzi, fiindcă nu este clar care este perspectiva ca el să aibă o finalitate fericită pentru partida pro-europeană. Este foarte probabil că acest referendum, chiar dacă el va avea loc, nu va întruni voturile necesare ca sistemul mixt să fie anulat. În aceste condiții, partida pro-europeană va merge în alegerile din 2018 având un referendum pierdut, deci pe un fundal destul de complicat. Asta în condiţiile când situaţia partidei pro-europene și așa-i extrem de complicată. Cred că inițiatorii acestei acțiuni nu au calculat toate consecințele posibile. Mă tem că referendumul ar putea să eșueze cu rezultate lamentabile pentru toată partida pro-europeană”, a precizat analistul.

Anatol Țăranu a amintit că, din momentul când protestele din RM au reorientat agenda anti-oligarhică pe obiectivul luptei pe acest sistem, aceste proteste au început să scadă din intensitate și au ajuns la un nivel destul de jos. „Concluzia aceasta ar fi trebuit să-i fi pus pe gânduri pe cei care au inițiat acest referendum. Eu cred că această inițiativă nu a fost bine gândită”, a conchis Țăranu.

 

loading...

Comments are closed.