Analist politic, despre atitudinea oficialilor români față de Republica Moldova: “Pe Prut, gheață la mal”

Pentru prima dată în istoria contemproană a relațiilor moldo-române anul 2020 a fost unul în care oficialii români au lipsit de la manifestațiile oficiale moldovenești dedicate Zilei Independenței ori cele dedicate zilei de 31 august – Ziua Limbii Române. Semn că limba română, între Prut și Nistru, este la ea acasă, dar și că relațiile dintre București și Chișinău sunt cele mai reci, înregistrate vreodată.

De vină o fi pandemia. Dar asta, nu a împiedicat-o pe Ana Guțu să fie prezentă și să își desfășoare activitatea. August 2020 a lipsit Chișinăul de Zilele Literaturii Române în Republica Moldova, dar și de inaugurarea gazoductului Ungheni – Chișinău, importantă investiție a statului român, care asigură securitatea energetică a statului moldovean. Premierul Chicu a fost atenționat, de la Palatul Victoria, să nu politizeze subiectul. Chicu l-a invitat, pe 27 august, de Ziua Independenței Republicii Moldova, la Chișinău, pe Ludovic Orban. Domnul Orban, de la înălțimea Palatului Victoria, a subliniat că este o investiție a statului român la care oficialii moldoveni nu pot achiesa. Drept urmare, ceremonia a fost amânată.

Înțeleg, guvernul condus de Orban a avut de trecut printr-o moțiune de cenzură, nu era chip să fie prezent la Chișinău. Ba, mai mult, România se află în plină campanie pentru alegerile locale – eveniment politic în care cetățenii români dintre Prut și Nistru nu își au locul, altfel ar fi fost atitudinea dacă ar fi avut loc parlamentarele ori prezidențialele românești.
Toți politicienii moldoveni au lansat mesaje, binevoitoare la adresa limbii române, ceea ce pentru situația electorală în care se află statul moldovean, poate fi intrepretat de adepții moldovenismului lingvistic.

Această recunoaștere nu a însemnat că statliștii moldoveni, mulți la număr, ar ceda ceva din pozițiile ocupate în timp.
Era posibilă, pentru marcarea teritoriului în care statul român a făcut posibilă construcția gazoductuluiUngheni – Chișinău, prezența domnului Aurescu în Republica Moldova – nimeni, nici la București, nici la Chișinău, nu ar fi avut ceva de obiectat. Dar, vorba “bunicuții” : voia boierilor!

Distanțarea Bucureștiului de Chișinău se contabilizează în alte cancelarii. Geopolitica COVID-19, care este pusă în prezent în aplicare, nu numai la București, este un mijloc conțtientizat, sau nu, de transformare a fostelor relații internaționale. Nu se merită să băgăm interesele popularilor europeni, ori a altora, în relațile, sinuase, de acord, dintre București și Chișinău.

Rămân la convingerea că Ludovic Orban trebuia să se întâlnească, tete-a-tete, oficial sau nu, cu Ion Chicu. Poate ar fi evitat gheața la mal exitentă pe Prut.

Autor: Victor Nichituș

Total
0
Shares
Total
0
Share