„Constituirea blocului politic „Alternativa” de către Mişcarea Alternativa Naţională, Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Congresul Civic şi echipa fostului candidat la funcția de Preşedinte al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo a fost unul dintre cele mai discutate evenimente în ultimele zile. Însă abia acum, când patimile s-au mai potolit, este posibil de făcut şi unele concluzii la rece, adică făcând abstracție de emoţii. Iar una dintre aceasta, dacă nu chiar cea mai importantă, este că marele câştigător de pe urma creării acestui bloc este Partidul Republican „Inima Moldovei”, condus de Irina Vlah” – a constatat analistul politic Cornel Ciurea.
Expertul, într-un editorial pe politics.md, a scris că „nu este un secret că centrul şi centru-stânga erau până mai ieri cele mai aglomerate segmente ale arenei politice autohtone. La un moment dat, pe aceste segmente se „îmbulzeau” vreo patru forţe politice cu o anumită pondere. Şi dacă pe dreapta favorit cert era şi este Partidul „Acţiune şi Solidaritate”, pe stânga – Partidul Socialiştilor, atunci pe centru (centru-stânga) nu era clar ce forţă politică putea fi considerată favorită. Declarându-se pro-europene (căci anume aşa s-a poziţionat public blocul „Alternativa”), astfel de formaţiuni ca Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei, Congresul Civic, dar şi echipa lui Alexandr Stoianoglo, s-au deplasat vizibil spre dreapta, acolo unde deja era Mişcarea Alternativa Naţională. Iar pe centru (centru-stânga) a rămas doar un singur jucător politic cu şanse – Partidul „Inima Moldovei”. Unii ar putea spune că tot aici este şi „Partidul Nostru”, însă eu l-aş considera mai degrabă de centru-dreapta, or despre respectiva formaţiune tot mai des se spune că ar avea înţelegeri secrete cu Partidul Acţiune şi Solidaritate, cu care ar intenţiona să implementeze şi anumite scenarii post electorale. Astfel, printr-o simplă mişcare făcută de partidele membre ale blocului „Alternativa”, Partidul Republican „Inima Moldovei” s-a pomenit practic fără concurenţi pe unul dintre cele mai importante şi de perspectivă segmente electorale”.
„Formaţiunea condusă de Irina Vlah este avantajată şi din alt punct de vedere. Acum ea este unicul potenţial partener de dialog serios pentru Partidul Socialiştilor din Republica Moldova, în eventualitatea în care această formaţiune va căuta să-şi întărească poziţiile în ajun de alegerile parlamentare. Crearea unui bloc de centru-stânga dintre PSRM şi Partidul Republican „Inima Moldovei” ar putea fi cea mai serioasă mişcare politică înainte de parlamentare. Nu se ştie dacă Irina Vlah sau Igor Dodon au careva discuţii în acest sens sau dacă cel puţin examinează astfel de scenarii, dar cert este că acum, după ce partidele din blocul „Alternativa” au migrat spre dreapta pro-europeană, apariţia unui bloc de centru-stânga puternic ar putea juca un rol serios în stabilirea configuraţiei viitoarei puteri”, a adăugat el.
Cornel Ciurea a remarcat că există suficiente motive pentru a presupune că PSRM ia în calcul, cel puţin din punct de vedere teoretic, o coaliţie politică cu partidul condus de Irina Vlah.
„Şi nu pentru că socialiştii nu ar fi siguri în forţele proprii, dar pentru că situaţia îi impune să caute potenţiale parteneriate politice. După cum bine se ştie, dosarul pretinsei finanţări ilegale a PSRM în perioada 2011-2014 a revenit în atenţia organelor competente, iar aceasta dă motive pentru a presupune că, într-un anumit scenariu, PSRM i-ar putea fi îngrădit accesul la următoarele alegeri parlamentare. Mai ales că avem chiar şi precedente când pentru astfel de încălcări un partid a fost în genere scos în afara legii. Dacă acest lucru se va întâmpla, o bună parte a electoratului socialiştilor se va orienta spre Partidul Republican „Inima Moldovei”, care ar deveni cea mai atractivă formaţiune pentru ei, dat fiind multe similitudini de program, viziuni, strategii etc. Având o experienţă politică apreciabilă, socialiştii nu au cum să nu înţeleagă acest lucru, de aceea şi spuneam că, cel puţin din punct de vedere teoretic, şi mai ales după constituirea blocului „Alternativa”, ei ar trebui să privească cu alţi ochi Partidul Republican „Inima Moldovei””, a explicat el.
În opinia sa, toate cele menţionate mai devreme ne duc la unica concluzie logică – până la această etapă, cel mai mult de pe urma constituirii blocului politic „Alternativa” a avut de câştigat formaţiunea condusă de Irina Vlah. Şi nu este exclus că în viitorul apropiat va avea de câştigat şi mai mult.
„Nu m-ar mira dacă la un moment dat se va dovedi că Partidul Republican „Inima Moldovei” a „inspirat” sau chiar a pus umărul la apariţia blocului „Alternativa”. Crearea acestui bloc a fost anunţată practic imediat după ce Irina Vlah a invitat liderii partidelor cu şanse de a trece în viitorul Parlament să semneze un pact prin care să-şi asume obligaţiunea de a nu face coaliţie cu Partidul Acţiune şi Solidaritate în viitorul Parlament. Această mişcare a echipei Irinei Vlah i-a surprins pe majoritatea liderilor politici, unii dintre care au încercat să se poziţioneze rapid, dar nu prea le-a reuşit. Cu siguranţă au existat şi până atunci discuţii între cei ce au constituit blocul „Alternativa”, dar nu este exclus că mişcarea Irinei Vlah i-a făcut pe liderii partidelor membre, dar şi pe Alexandr Stoianoglo să pună în aplicare acest proiect mai degrabă decât se preconiza. O grabă oarecare s-a văzut, după cum s-a văzut şi faptul că cei ce au constituit blocul „Alternativa” nu au luat în calcul toate riscurile. Să-i fi forţat Irina Vlah să facă acest pas mai repede, ştiind că ea va fi marele beneficiar de pe urma constituirii blocului „Alternativa”? Posibil. În politică nimic nu poate fi exclus, iar Irina Vlah şi echipa sa nu o dată au surprins prin mişcări strategice bine gândite”, a mai notat analistul politic în editorialul său.