Politică

Analist politic: O coaliție dintre PDM și PSRM pare cea mai probabilă

Pinterest LinkedIn Tumblr

O coaliție dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor pare cea mai probabilă analizând opțiunile aflate la vedere. De această părere este analistul politic Corneliu Ciurea. Totodată, analistul spune că negocierile nu se poartă în lumina proiectoarelor, ele sunt ascunse, transmite IPN.

„Nici nu știm măcar dacă s-au purtat negocieri secrete, de exemplu, între PDM și PSRM. Vedem doar declarațiile publice”, a declarat Corneliu Ciurea la Publika TV.

În opinia lui, din punct de vedere politic, toate coalițiile sunt imposibile și n-ar trebui să se producă. Totuși, politica este arta posibilului și există posibilitatea de a crea o alianță din părți incompatibile, menționează analistul. Corneliu Ciurea atrage atenția că cel mai recent sondaj al IMAS arată că unii alegătorii consideră posibilă o coaliție dintre democrați și socialiști. „Am senzația că alegătorii înțeleg că și PDM, și PSRM sunt partidele cele mai pragmatice și s-a vorbit de mai multe ori că gradul de agresivitate verbală dintre aceste partide a fost regizat. În aceste condiții, alegătorii au senzația că aceste două partide astăzi ar putea să rezolve această problemă politică a evitării anticipatelor”, spune Corneliu Ciurea.

Jurnalistul Petru Bogatu este de părere că, formal, pachetul propus de Partidul Socialiștilor ieri se adresează tuturor partidelor. Totodată, la o analiză mai aprofundată, jurnalistul spune că oferta PSRM ar însemna o contraofertă. „Dacă facem abstracție de unele detalii ce țin de aspectul social și care par intercalate doar de ochii lumii, mie mi se pare că este o contraofertă și un răspuns la oferta anterioară a blocului ACUM”, a afirmat Petru Bogatu.

Totul sau nimic a propus blocul ACUM, totul sau nimic propune Partidul Socialiștilor. Le răspunde cu aceeași monedă. Cu o astfel de ofertă nu poți discuta cu nimeni, cu atât mai mult cu Partidul Democrat”,  a menționat jurnalistul.

Acum două zile, blocul ACUM a invitat PSRM pentru a discuta despre pachetul de proiecte „privind deoligarhizarea statului” și asumarea răspunderii pentru crearea unui guvern minoritar. Ulterior, Partidul Socialiștilor a înaintat pachetul său de proiecte legislative, să fie aleasă în fruntea Parlamentului Zinaida Greceanîi, dar și să preia ministerele apărării și afacerilor externe.

loading...

Comments are closed.