Analiști politici // De ce partidele de dreapta „nu încap în aceeaşi teacă”

Scena politică de dreapta oferă astăzi un conglomerat de partide care nu au reușit să se definească ideologic și asistăm la o nouă divizare a dreptei, ce va confirma încă o dată că partidele ce se revendică de la această ideologie nu au fost niciodată unite decât conjunctural. Într-o analiză realizată de jurnaliștii Politics.MD, analiștii politici explică de ce partidele de dreapta „nu încap în aceeaşi teacă”.

Politologul Corneliu Ciurea spune că divizarea dreptei în campanie este o consecință firească a incapacității liderilor de a găsi o formulă de conviețuire acceptabilă.

„Formatul anterior – subordonarea Platformei PAS-ului – nu mai funcționează, Năstase nu mai dorește să joace potrivit regulilor scrise în alte locuri decât sediul central al propriului partid. Desigur, lipsa unui candidat unic nu este deocamdată o mare problemă pentru dreapta. Marea provocare pentru ea e turul doi și ajuns acolo, candidatul dreptei va trebui să negocieze cu ceilalți. Este greu de crezut că în turul doi, Maia Sandu va dori să discute cu ceilalți lideri ai dreptei, ci va considera că alegătorii de dreapta sunt datori s-o voteze din oficiu”, conchide analistul Ciurea.

Un asemenea comportament ar putea fi perdant pentru dreapta politică, pentru că neglijarea intereselor lui Năstase, Chirtoacă, Țîcu dau dovadă de miopie politică și conduc spre rezultate suboptime, mai spune expertul.

La rândul său, Vitali Catană, comentator politic, consideră că șansa dreptei politice de a-l învinge pe Igor Dodon la prezidențiale a fost ratată în momentul în care Maia Sandu a refuzat să negocieze formula candidatului unic al dreptei.

„Chiar dacă ceilalți candidați de pe dreapta vor îndemna susținătorii să o voteze pe Maia Sandu, efectul va fi nul, pentru că acest gen de alegători votează propriile convingeri, nu indicațiile liderilor de partide.

În ceea ce îi privește pe ceilalți candidați de pe dreapta, aceștia își vor pune în joc viitorul lor politic odată cu aceste alegeri. Cei care o vor urma în turul doi pe Maia Sandu vor fi nevoiți să-și asume consecințele, oricare ar fi ele, iar cei care au în vedere o construcție postelectorală solidă vor trebui să se gândească bine la acțiunile pe care au intenția să le întreprindă”, a concluzionat Catană.

Jurnalistul român Victor Nichituș a remarcat că alegerile prezidențiale sunt folosite de partidele de dreapta mai mult pentru rezolvarea unor competiții apărute pe segmentul electoral pe care îl împart și mai puțin pentru a îl învinge pe Dodon.

„La fel, concurența dintre Maia Sandu și Andrei Năstase ar trebui rezolvată în urma competiției electorale prezidențiale. Cei doi aliați de odinioară au multe să își reproșeze și, cu siguranță, o vor face. Opinia publică înclină să-i dea dreptate lui Andrei Năstase care a dat dovadă de mai mult fair-play politic decât Maia Sandu.

Că formațiunea politică condusă de Maia Sandu este ghidată doar de realism politic și cinism non-ideologic o dovedesc declarațiile publice făcute de persoana numărul doi în acest partid, vicepreședintele Parlamentului moldovean, Mihai Popșoi. El a declarat că PAS este gata să se facă frate și cu diavolul doar pentru a scăpa de Igor Dodon. O atitudine aproape neo-marxistă căci, nu te poți face frate cu necuratul fără să te murdărești”, afirmă jurnalistul.

Mocanu, despre fraudarea alegerilor: Maia Sandu și-a trimis ”begunokul” care a alergat pe la Usatîi, Deliu și alții ca să trimită o jalbă la Bruxelles

Total
0
Shares
 
Total
0
Share