Analiză: Pe piața din Moldova ajung tot mai puține medicamente din statele europene!

Pe piața moldovenească comparativ cu anii precedenți, ajung mai multe produse din statele CSI, dar și din alte țări. Într-un singur an cota medicamentelor de origine europeană a scăzut cu 20 la sută. Chiar dacă în scădere puternică, medicamentele din statele UE rămân predominante.

În anul 2017 cota pe piață a medicamentelor autorizate din statele UE reprezenta 66 la sută, în anul 2016 fiind de 68 la sută. Deja în 2018 doar 46 la sută din totalul medicamentelor autorizate mai erau de origine europeană. În schimb, a crescut la un sfert cota pentru medicamentele venite din țările CSI, pentru cele din „alte state” creșterea este de trei ori mai mare. O majorare timidă, în schimb, se observă pentru medicamentele autohtone, produse în Republica Moldova – cota pe piața locală a crescut de la 7 procente la numai 11 procente în 2018, transmite sanatateinfo.md

Deși în anii precedenți Agenția Medicamentului raporta mult mai explicit originea medicamentelor înregistrate pe piața moldovenească, cu denumirea nemijlocită a statelor de proveniență, aceste date nu se mai regăsesc acum. AMDM publică deja de câțiva ani consecutiv rapoarte „îngustate”, cu puțină informație sensibilă, iar anuare statistice privind activitatea sistemului farmaceutic nu se publică din anul 2015. Respectiv, nu se mai publică date referitor la proveniența medicamentelor în total înregistrate pe piața moldovenească, care sunt țările de unde se importează acestea, care sunt companiile producătoare. De exemplu, în 2015 aveam supriza să descoperim că avem preparate farmaceutice de import din Sierra Leone sau Insulele Feroe.

Ce medicamente au fost autorizate în 2018

În total, în anul 2018 Agenția Medicamentului a autorizat 980 de medicamente, dintre acestea 40 la sută fiind generice, 18 la sută originale și peste 35 la sută sunt medicamente cu indicație bine stabilită,  medicament ce conţine una sau mai multe substanţe medicamentoase active, cu o eficacitate recunoscută și un grad de siguranţă acceptabil.

În total, acum în Nomenclatorul de stat al medicamentelor sunt peste 6.500 de titluri de medicamente, însă asta nu înseamnă că acestea au și fost importate. În Catalogul național de prețuri mai erau în varianta actualizată din 16 august 2019 numai 3.686 de titluri de medicamente.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share