Analiza sondajelor sociologice: BOP-ul lui Barbăroșie cu o marjă de eroare de aproape 12%!

arcadie barbarosie, sondaje sociologice, sondaj maia sandu, sondaj bop, barometrul opiniei publice, alegeri 2019, alegeri parlamentare, alegeri moldova, alegeri 24 februarie, alegeri pe sistem mixt, circumscriptii electorale, candidati independenti, parlamentarele 2019, alegeri libere, alegeri corecte,

Până la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 au mai rămas aproximativ 80 de zile. Oficial, campania electorală va începe pe data de 24 ianuarie, cu toate că deja toate partidele au intrat în faza activă de campanie. Cei mai activi în acest sens fiind Maia Sandu și Andrei Năstase, care au publicat pe facebook mai multe postări de la întâlnirile cu cetățenii și cum împart acestora pliante cu promisiunile electorale ale viitorului lor bloc politic. Paradoxul este că tot ei se plâng că nu au bani, dar pliantele lor sunt scumpe, plus ziarele și zecile de sponsorizi pe care le fac pe facebook. Totuși de unde au venit banii? Mi-aș dori un Dialog Deschis pe această temă cu ei. De cealaltă parte, guvernarea PDM își promovează bine rezultatele muncii în Guvernul pe care-l conduc de 2 ani și jumătate, în special cei 1200 km de drum asfaltat în satele Moldovei, creșterea salariilor și pensiilor, programul Prima Casă și altele, iar președintele Igor Dodon face activ campanie electorală pentru PSRM prin vizitele efectuate în Federația Rusă.

Fiecare concurent electoral este convins că este cel mai bine apreciat de către alegător și anume el trebuie să fie la guvernare după alegerile din februarie. Dacă PDM insistă că trebuie să rămână la guvernare deoarece în acest timp de când conduce practic singur Guvernul a demonstrat rezultate concrete, atunci PAS cu DA promovează mesajul că în țară e tot mai rău și nu s-a construit nimic, dar și promit că moldovenii vor trăi mai bine începând cu anul 2023, când vor majora salariile. PSRM susține că trebuie să vină ei la guvernare, deoarece în ultimii 9 ani Moldova a fost condusă doar de partide pro-europene ce ar fi dezamăgit populația.

Cu toate acestea, toate cele 4 sondaje publicate până în prezent arată următorul clasament, chiar dacă cifrele prezentate diferă de la o companie sociologică la alta: PSRM ar lua cele mai multe voturi, fiind urmat de PDM, iar pe locul trei și patru ar fi PAS și respectiv Platforma DA, urmate de Partidul ȘOR și PCRM.

  IMAS IRI Asociația Sociologilor și Demografilor BOP
PSRM 27,1 32 32,7 23
PDM 15,7 12 11,5 7,6
PAS 6,4 12 10,8 7,4
PPDA 7,1 12 10 5
Partidul ȘOR 5 4 2,9 3
PCRM 5,8 4 1,9 1,7

Mă voi opri la sondajul BOP deoarece a fost prezentat ultimul, dar și din motiv că presa afiliată lui Năstase a ignorat total acest sondaj, până la moment Jurnal TV nu a realizat nici o știre, iar TV8 a prezentat eronat datele sondajului. Celelalte surse afiliate opoziției la fel au ales atent ce anume să mediatizeze, deoarece nu au dorit ca cititorii să vadă că PDM este pe locul 2, iar PPDA nu trece pragul electoral. Mai mult, atât Maia Sandu cât și Andrei Năstase în repetate rânduri au declarat anterior că ei comentează doar sondajele adevărate, precum ar fi cele făcute de Arcadie Barbăroșie de la BOP, al cărei soții este membru al biroului politic național al PAS, iar din echipa de experți fac parte Igor Boțan și Victor Ciobanu, doi promotori ai binomului PAS cu DA și critici înverșunați ai guvernării.

Atsăzi, IData a prezentat în cadrul unui comunicat de presă Barometrul Electoral 2019, realizat, după cum spun ei, în baza sondajului BOP. Conform IData, PSRM ar urma să intre în Parlament cu 48 de mandate, PAS cu DA cu 28 de mandate, PDM cu 18 mandate, iar Partidul ȘOR cu 5 mandate. Cifre eronate din punctul meu de vedere, dat fiind faptul că conform BOP, partidul lui Năstase nici măcar nu ar trece pragul electoral, iar PAS ar avea mai puține procente decât PDM. În plus, BOP a prezentat cum văd ei situația pe țară, nu pe fiecare circumscripție în parte, astfel încât să putem spune care din circumscripții ar reveni fiecărui partid.

În iunie 2015, în Republica Moldova s-au desfășurat alegeri generale locale. Înainte de alegeri, evident că la fel s-au prezentat sondaje, inclusiv BOP a prezentat atunci cum văd ei situația politică din țară. Conform BOP-ului, PDM era cotat la aproximativ 6%. Cu toate acestea, rezultatele alegerilor au dat peste cap prognozele sociologilor de la BOP.
Screenshot_47.png

În urma alegerilor din iunie 2015, PDM a acumulat 23,21% din totalul mandatelor de consilieri raionali și municipali, 26,60% din totalul mandatelor de consilieri orășenești și sătești și 31,96% din numărul total de primari aleși.

De ce sunt mai relevante în cazul de față rezultatele alegerilor locale din 2015? Pentru că acestea sunt mult mai apropiate ca și formă de organizare cu alegerile din februarie 2019. Ori primarii de exemplu sunt aleși uninominal, precum vor fi aleși cei 51 din deputații viitorului Parlament. La fel și alegerea consiliilor locale și raionale ar fi mai aproape ca și formă de organizare cu alegerile pe circumscripții.

Nu sunt sociolog, dar dacă pornim de la ideea că BOP cota PDM înainte de alegerile locale cu doar 5,7%, dar în urma alegerilor a acumulat 17,60% din numărul total de voturi, observăm că marja de eroare a domnului Barbăroșie este de 11,90%! Iar dacă în prezent BOP-ul acordă PD-ului 7,6%, iar noi adăugăm marja de eroare din 2015, cele 11,90%, cât a greșit Arcadie Barbăroșie, înseamnă că PDM ar avea acum un scor electoral de 19,50%.

Atrag atenția că în 2015, BOP a ghicit doar rezultatul obținut la alegerile locale de PSRM. Barbăroșie a acordat socialiștilor 16%, iar la alegeri aceștia au obținut 16,56%.

Nu știu câte mandate va avea până la urmă PDM, dar sunt sigur că deja tot mai multă lume apreciază reformele Guvernului Filip. Vă amintesc că salariilor multor bugetari au fost majorate chiar și cu 100%, cum este cazul dădacelor. Până la Guvernul Filip ele primeau un salariu de doar 1454 de lei, iar în prezent acestea primesc deja 3042 de lei. Iar salariul educatoarelor a fost majorat de la  3042 de lei la 4716 lei. Nu este încă suficient nici acest salariu, dar este un pas mare făcut înainte. Ori atunci când vă duceți copiii la grădiniță, să știți că și atitudinea lucrătorilor este alta când știu că au un salariu decent.  Iar în același timp, Maia Sandu și Andrei Năstase promit salarii mai mari abia prin anul 2023. Nu văd de ce iar vota oamenii pentru o promisiune care ar putea fi realizată abia peste 3 ani, când toți vor un trai decent acum.

În plus, să fim sinceri, ce echipă are Maia Sandu și Andrei Năstase?Dar cine-i finanțează? Gândiți-vă la asta.

Autor: Anatolie Chirilov

Total
0
Shares
 
Total
0
Share