Săptămâna trecută leul moldovenesc s-a depreciat ușor față de principalele valute, dar continuă să rămână cea mai puternică valută din Europa și nu numai, scrie Oficial.md
Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, chiar și după o ușoară depreciere de 0,3% înregistrat în perioada 12-18 iunie 2023, Leul în prezent este cu 7,8% mai puternic comparativ cu începutul de an, față de principalele 10 valute din țările care Moldova are cele mai mari relații comerciale.
Mai mult, dacă analizăm toate valutele de referință de pe pagina BNM, putem observa că Leul Moldovenesc s-a aprecia față de toate din ele, excepție fiind doar două valute (forintul maghiar și lekul albanez).
Această apreciere este cauzată de doi factori de bază: 1) scade relativ puternic cererea de valută din partea agenților economici, 2) crește puternic oferta de valută din partea persoanelor fizice.
În valoare anuală cererea de valută din partea agenților economici s-a redus cu 236 milioane USD, de la 3 miliarde în 2022 la 2,8 miliarde în aprilie 2023. Această scădere este determinată atât de ieftinirea prețurilor la resursele energetice, cât și de stagnarea consumului la populație. În opinia noastră cererea de valută din partea agenților economici va înregistra o ușoară scădere și-n următoarele luni.
Oferta de valută din partea persoanelor fizice a ajuns la 2,9 miliarde USD, cea ce se apropie de recordul absolut înregistrat în 2013. În opinia mea această ofertă la rândul ei este determinată de 3 factori: a) necesitățile de consum ale populației neacoperite de venituri curente. prețurile au crescut mai rapid decât veniturile și o parte din consum populația o achită din economiile valutare, b) convertirea înapoi a valutei cauzate de războiul din Ucraina, în primele două luni de la începutul războiului din Ucraina, populația Moldovei a procurat circa 500 milioane USD, valută pe care acum treptat o convertește înapoi în lei Moldovenești. c) creșterea semnificativă a pseudo-remitențelor. O parte considerabilă de valută ,care intră în țară în favoarea persoanelor fizice, de fapt sunt re-patrierea valutei agenților economici, care au vândut marfă spre țări ca Rusia, iar valoarea reală a tranzacției este mai mare decât valoarea oficială. astfel în țară intră valută, care merge direct spre piața valutară. Acest fenomen urmează încă de a fi analizat pentru a veni cu mai multe detalii. Cert este că oferta de valută din partea persoanelor fizice va continua să crească și cred că în curând valoarea anuală va depăși nivelul de 3 miliarde USD.
După 4 ani de deficit pe piața valutară în prezent avem un surplus în valoare anuală de 109 milioane USD, surplus care va continua să crească și-n următoarele luni.
În consecință, pentru a nu permite aprecierea și mai puternică a Leului moldovenesc, Banca Naționala a intervenit în toată această perioadă procurând valută. Din decembrie 2022 până în mai 2023 BNM a procurat 353 milioane USD. Odată cu începerea crizei energetice, BNM a intervenit cu vânzări de valută și până în mai 2022 a făcut vânzări nete de 763 milioane USD, iar acum în jumate de an a procurat înapoi 2/3 din valuta care a vândut-o în perioada de criză.
Pentru următoarele luni, presiunea de pe piața valutară va fi îndreptată spre aprecierea leului moldovenesc și doar intervenția BNM va stopa din această tendință de apreciere.
Amintim aici că un leu puternic este benefic pentru populație, deoarece înseamnă prețuri mai mici la mărfurile de import și o inflație mai mică. Însă un leu puternic afectează enorm economia autohtonă și scade din competitivitatea produselor locale.
În condiția unui inflații în scădere, BNM trebuie să asigure o ușoară depreciere a leului, fapt ce va ajuta economia locală și nu va afecta negativ populația.