Analizele sunt rele! Tendințele la comiterea actelor de corupere se pot înmulți, transmite MAI

În vederea creșterii gradului de integritate în rândul angajaților sistemului MAI și a sporirii rezilienței la corupție, Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI a organizat o serie de instruiri pentru angajații din sistem, în contextul în care presiunile pe instituție cresc, iar analizele sociologice arată că tendințele la comiterea actelor de corupere se pot înmulți.

„Întrucât riscurile la corupție sunt la nivel crescut din cauza salarizării slabe, a lipsei dotărilor și a epuizării angajaților, sunt necesare activități de prevenire și de conștientizare cu privire la riscurile și repercursiunile grave, urmare a comiterii faptelor de corupție, ca angajat al sistemului afacerilor interne. Apreciez atitudinea proactivă a SPIA, care pregătește angajații să reziste la tentații, nu să intervină atunci când deja e prea târziu”, a declarat ministrul afacerilor interne, Ana Revenco, prezentă la instruirea cadrelor din structurile MAI.

Integritatea și corectitudinea angajaților MAI sunt criterii importante de eligibilitate, în momentul în care aceștia se integrează în sistemul afacerilor Interne. Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI are misiunea de prevenire a manifestărilor de corupție, aplicarea filtrelor de integritate, monitorizarea stilului de viață a angajaților, revizuirea modului de operare și fortificare a capacităților de curățire a sistemului afacerilor interne de angajați cu grave probleme de integritate și lipsă de etică profesională.

Astfel, în ultimele 9 luni de activitate, SPIA a inițiat 86 de cauze penale, dintre care 76 sunt la etapa de urmărire penală. În cadrul cauzelor penale au fost sau continuă să fie documentate 91 de persoane, dintre care 18 dețineau funcții de conducere în cadrul autorităților publice din subordinea MAI. La fel, angajații SPIA au inițiat 83 de anchete de serviciu, în urma cărora au fost emise 8 ordine de sancționare în privința a 14 funcționari publici cu statut special din cadrul MAI.

Totodată, pe parcursul perioadei de raport, de către angajații SPIA al MAI a fost acordat suport la investigarea a 98 de cauze penale aflate în gestiunea Procuraturii Generale, PCCOCS, Procuraturii Anticorupție, Procuraturii municipiului Chișinău, Oficiul Principal și altor procuraturi teritoriale.

În ultimele 9 luni, formatorii din cadrul SPIA au desfășurat 444 de instruiri pe domeniul de activitate, cu participarea a 2.953 de angajați. Un alt ciclu de instruiri s-a desfășurat în perioada 18 octombrie-1 noiembrie curent, în care mai mulți angajați ai MAI analizează factorii care favorizează comportamentul coruptibil, printre care necunoașterea legislației, atitudinea superficială și cultura organizațională care încurajează o insuficiență de responsabilitate managerială. Instruirile au avut loc în orașele Cahul, Bălți și Chișinău, cu participarea a 69 angajați, din toate subdiviziunile MAI.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share