Anatol Țăranu: Reforma justiției moldovenești nu arată așa cum se planificase

Reforma justiției moldovenești, inițiată de actuala guvernare, se pare că nu arată tocmai așa cum se planificase atunci când a fost inițiată. Chiar dacă unele succese mici pot fi evidențiate, lucrurile, totuși, nu creează alegătorilor percepția că aceasta ar fi cu adevărat funcțională, fapt care se va reflecta indubitabil în scorul acumulat la următoarea rundă de parlamentare, scrie Jurnal.md

Comentatorul politic Anatol Țăranu a explicat că ceea ce își dorește cetățeanul simplu este să vadă cum în dreptul numelor mari, care au participat la furtul miliardului, păgubind statul Republica Moldova, este atașată și condamnarea instanței de judecată.

Unele rezultate, deși foarte mici și destul de lent obținute, se pot face deja sesizabile, iar acestea constituie dovadă a faptului că reforma justiției este în proces și nu stă pe loc.

„Într-adevăr, niște acțiuni au fost început și duse într-un fel până la capăt în ceea ce privește reforma justiției. E vorba despre niște schimbări structurale, au fost formate și anumite consilii care au componență, iar toate aceste lucruri vorbesc despre faptul că se întreprind acțiuni, se întreprind măsuri pentru a promova reforma”, a menționat analistul.

Adevărul incontestabil este că reforma justiției reprezintă un proces foarte complex, complicat și de durată, dar problema implicită a acestui fapt este că actuala guvernare are la dispoziție doar mandatul de patru ani, din care a trecut deja mai mult de jumătate de termen, pentru a livra alegătorilor rezultate palpabile.

„Voi comenta însă această situație din punct de vedere politic. Reforma justiției este una extrem de complicată și asta recunosc toți. E foarte greu să te aștepți la rezultate rapide și totuși, mandatul actualei guvernări este de patru ani. Asta înseamnă că pe la sfârșitul acestui mandat, societatea trebuia să înceapă să resimtă rezultatele palpabile ale acestei reforme. Altminteri, cu ce să vii în fața alegătorilor, în timpul alegerilor?”, se întreabă Țăranu.

Acesta a mai adăugat că sunt puține șanse ca până în 2025, la următoarea rundă de alegeri parlamentare, să se înregistreze careva rezultate memorabile pentru alegători, de pe urma reformei justiției.

Or, rezultatele palpabile sunt acelea care readuc în atenția publică numele mari, mai ales al celor care au participat la jaful secolului.

„Avem ce avem și este foarte puțin probabil că la viitoarele alegeri parlamentare vom avea un rezultat palpabil al reformei justiției, al ceea ce înseamnă percepția electorilor în sensul larg al acestui cuvânt. Iar percepția publică este destul de rectilinie. Alegătorii vor să vadă rezultate palpabile. Se vorbește despre furtul miliardului, se cunosc cine sunt subiecții, cine a participat la acest furt, dar ei unde sunt?”, a mai adăugat comentatorul politic.

Cu alte cuvinte, oamenii vor să audă nume, alături de care să vadă și condamnarea. Abia aceste fapte ar crește percepția încrederii votanților de rând că reforma justiției, inițiată acum doi ani, este cu adevărat funcțională.

„Chiar și lista aceea de la SIS, cu cele 500 de nume de persoane și companii care au legături cu cei care au participat la furtul miliardului, nu este la nivelul de percepție al omului simplu. El știe foarte precis numele de familie al celor care au furat miliardul și el mai știe că ei nu stau la dubă. Ei știu că aceștia nu au trecut prin purgatoriul judecății și așa mai departe. Și asta este ceea ce se numește percepția electorală, iar eu mă tem că lucrul acesta se va regăsi în rezultatul electoral. Asta este problema fundamentală despre care vorbim”, a conchis Anatol Țăranu.

Total
0
Shares
Total
0
Share