ULTIMA ORĂ // Andrei Galațchi a fost eliberat din arest: “Va putea în sfârșit să-și îmbrățișeze soția și copiii!”

 

Astăzi, instanța a schimbat măsura de arest preventiv în privința lui Andrei Galațchi, arestat anterior în cadrul unei cauze penale privind finanțarea unor acțiuni politice.

“Suntem cu toții foarte fericiți că Andrei va putea în sfârșit să-și îmbrățișeze soția și copiii!

Dorim să mulțumim nu doar avocaților lui Andrei, ci și tuturor celor care l-au susținut, au ieșit cu noi la mitinguri, în general, nu au lăsat autoritățile să facă lucruri nechibzuite. Tocmai activismul vostru a fost cel care a ajutat la obținerea deciziei de astăzi.

Dar este prea devreme să ne relaxăm. Încă trebuie să demonstrăm că Andrei nu este vinovat de nimic și că a fost trimis la închisoare pe baza unor acuzații inventate. Sunt sigur că împreună vom obține acest rezultat!”, a declarat Alexei Lungu, președintele Partidului Șansă.

La începutul lunii martie curent, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea Procuraturii Anticorupție, anunțau despre documentarea unui grup de persoane implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali, săvârșită în proporții mari și spălarea de bani săvârșită în proporții deosebit de mari.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din republică ar fi remunerați lunar cu sume bănești, care nu sunt reflectate în evidența contabilă a formațiunilor. Conform informațiilor primare ale poliției, remunerările bănești erau transmise destinatarilor cu respectarea unor măsuri sporite de precauție, în scopul asigurării anonimatului persoanelor care au rolul de a asigura distribuirea surselor bănești, activitatea fiind organizată în așa mod că fiecare persoană avea rolul său bine determinat. Astfel, la 1 martie, au fost reținuți în flagrant delict, două persoane, aceștia având rolurile de casier și curier, iar asupra lor în momentul reținerii au fost depistați peste 600 000 de lei. Ulterior, ca urmare a perchezițiilor efectuate la domiciliile figuranților și în apartamentele conspirative destinate pentru depozitarea și repartizarea banilor în plicuri au fost ridicate mijloace bănești în diferită valută inclusiv cea națională, suma fiind de aproximativ 5 350 000 de lei.

Pentru desfășurarea activității criminale, figuranții aveau câteva apartamente conspirative în același bloc locativ. Aici, banii proveniți dubios erau puși în plicuri preluate de curieri, care, cu respectarea unor reguli de confidențialitate, le transmiteau destinatarilor. Aceștia, potrivit materialelor cauzei penale, sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară, care ar fi remunerați lunar din surse tenebre pentru activitățile prestate, inclusiv pentru participarea la mitinguri și acțiuni de protest, cu realizarea sarcinilor puse. Grație măsurilor întreprinse de oamenii legii, acțiunile ilegale au fost documentate și probate.

În cadrul documentării s-a stabilit că în perioada lunilor decembrie 2023 – ianuarie 2024, președinții sectoarelor au primit bani de la curieri și repartizat activiștilor câte 5000 de lei, suma totală repartizată fiind de aproximativ 3 500 000 lei. Banii au fost repartizați activiștilor pentru participarea la diferite manifestații și proteste organizate de partid în luna septembrie 2023, precum și pentru agitația făcută de către aceștia în campania electorală pentru alegerile locale generale din 2023 în Republica Moldova.

De asemenea, în cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă care confirmă repartizarea sumelor de bani și telefoane mobile. Acțiunile de documentare continuă în cadrul cauzei penale pornită pentru ”finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali săvârșită în proporții mari”.

Total
0
Shares
Total
0
Share