Politic

Andrei Năstase intenționează să încalce legea din nou?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Juristul Corneliu Gandrabur, a scris pe o rețea de socializare că Andrei Năstase, unul dintre liderii Blocului ACUM, este obligat să-și dea demisia fie de la Guvern din calitatea de Ministrul Afacerilor interne, fie de la Primărie.

Gandrabur scrie că conform legii Administrării Publice Locale, Articolul 28. „Încetarea înainte de termen a mandatului de primar
(1) Primarul îşi exercită atribuţiile de la data validării mandatului pînă la data validării următorului mandat de primar, cu excepţia cazurilor cînd mandatul încetează înainte de termen. Prelungirea, prin lege organică, a mandatului primarului poate avea loc numai în caz de război sau catastrofă.”

Referindu-se și la legea Demnitarului Public, Gandrabur menționează Articolul 12. în care sunt stipulate Incompatibilitățile lui Anddrei Năstase în calitatea de Ministrul Afacerilor Interne:

„(1) Demnitarul nu este în drept să desfăşoare orice altă activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice şi ştiinţifice.
(3) Situaţia de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariţiei acesteia”

În aceste condiții, Dispoziția semnată de Andrei Năstase prin care își deleagă atribuțiile de Primar General al Municipiului Chișinău, nu exclude incompatibilitățile dintre funcțiile pe care le deține la moment.

Mandatul lui Nastase a fost validat la 8 octombrie curent, iar termenul limita pentru incetarea situatiei de incompatibilitate este 7 noiembrie 2019. In aceste conditii legale, dispozitia semnata de Andrei Nastase nu este o executare a normelor citate supra, iar din data de 7 se va incalca legea.” menționează juristul.

Corneliu Gandrabur mai scrie că „dacă demnitarul nu va întreprinde acţiuni în vederea eliminării incompatibilităţii, iar starea de incompatibilitate este constatată prin actul de constatare rămas definitiv, mandatul acestuia va înceta înainte de termen, în condiţiile art. 22.”

„In fine, Nastase trebuie sa depuna cererea de demisie din functia de primar, pentru a se respecta legea. In caz contrar, Nastase va pierde functia de ministru in Guvernul Maia Sandu.” conchide juristul Corneliu Gandrabur.

Amintim că ieri, 5 noiembrie 2016, Andrei Năstase a anunțat că se reîntoarce la Guvern după eșecul înregistrat la alegerile locale Generale din Capitală, astfel acesta a semnat o Dispoziție prin care-și deleagă atribuțiile de Primar General al mun. Chișinău lui Adrian Talmaci, până nu se va valida mandatul de Primar câștigătorului din Turul II, Ion Ceban.

 

loading...

Comments are closed.