Andrei Năstase și un activist al PPDA au agresat echipa de filmare al “Vocea Basarabiei”

curtea de apel, andrei nastase, primar de chisinau, plafforma da, alegeri 3 iunie

Redacția portalului de știri „Vocea Basarabiei” își exprimă public îngrijorarea și indignarea față de atacurile asupra jurnaliștilor, pe care le comit, în ultimul timp, reprezentanții unor partide de opoziție. Într-o scrisoare deschisă, citată de IPN, redacția menționează că cel mai recent caz a avut loc vineri, 29 iunie, când liderul PPPDA, Andrei Năstase, împreună un activist al formațiunii, care s-a prezentat ca fiind reprezentant al presei, au agresat verbal echipa de filmare a portalului.

Reporterul Eliza Botnari a fost acuzată de dezinformare și somată, într-un mod ultimativ, să ceară scuze publice în fața camerei, chiar în timpul unei transmisiuni live pe Facebook, efectuată de agresor. Motivul ar fi o știre, difuzată pe portalul „Vocea Basarabiei” cu o zi înainte, despre incidentul din fața Ambasadei Federației Ruse, când un bărbat a atacat un grup de tineri, care protestau față de prezența armatei ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Ulterior, am constatat că atacatorul a participat activ la protestele Platformei DA și a fost implicat în mai multe provocări, fapt menționat în știre”, se precizează în scrisoare.

Redacția portalului consideră că atitudinea agresivă față de reporter atentează grav la drepturile și libertățile jurnalistului, iar scopul acestui incident a fost de a intimida și de a închide gura. „Vocea Basarabiei” menționează că este o instituție de presă independentă și nu are simpatii politice față de niciunul dintre partidele existente. Știrile și reportajele respectă deontologia profesională și etica jurnalistică, iar acuzațiile care au fost aduse nu au niciun fundament moral și juridic.

Ținându-se cont de faptul că, în ultima vreme, au existat mai multe atacuri asupra jurnaliștilor, comise de liderii și adepții acestei formațiuni, redacția portalului solicită instituțiilor statului, organizațiilor neguvernamentale din domeniul mass-media și misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova să ia atitudine, pentru a curma toate aceste abuzuri. Dreptul la libera exprimare este garantat de Constituție, legile în vigoare și convențiile internaționale la care Republica Moldova este parte, prin urmare, nimeni nu poate să dicteze ce este voie de spus și ce nu, atât timp cât nu se atentează la normele legale și morala publică”, se mai spune în scrisoarea deschisă.

Total
0
Shares
Total
0
Share