Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, s-a întâlnit astăzi cu directorul Comunității Transporturilor (TCT), Matej Zakonjsek, alți reprezentanți ai structurii, pentru a discuta stadiul actual al cooperării dintre Republica Moldova și Comunitatea Transporturilor, precum și agenda comună de acțiuni pentru alinierea legislației naționale la normele europene.
Părţile au trecut în revistă măsurile importante în transportul rutier, feroviar și naval și au convenit asupra proiectelor viitoare. S-a discutat, de asemenea, despre modernizarea drumurilor și căilor ferate, cu accent pe necesitatea asistenței în revizuirea, monitorizarea și sprijinirea procesului de reformă legislativă și instituțională în cadrul capitolelor 14 (Politica de Transport) și 21 (Rețele Transeuropene) din aquis-ul comunitar. S-a evidențiat și importanța asistenței acordată de TCT în elaborarea Strategiei de implementare a sistemelor de transport inteligent.
În domeniul transportului feroviar, discuțiile au vizat modernizarea căilor ferate, importanța separării funcțiilor de gestionare a infrastructurii și de operare în cadrul CFM, precum și monitorizarea progresului în implementarea noului Cod Feroviar adaptat la cerințele UE.
În ceea ce privește domeniul naval, misiunea de experți ai TCT a discutat și cu responsabilii din sector de la MIDR, precum și de la Agenția Navală. Discuțiile au fost concentrate pe oferirea asistenței în transpunerea Directivelor europene în domeniul naval, dar și în implementarea Planurilor de acțiune de nouă generație pentru Transportul Naval și Multimodal 2025-2027, cu referință la măsurile specifice, termenele clare și responsabilitățile pentru fiecare sector.
Comunitatea Transporturilor contribuie la promovarea competitivității țărilor prin îmbunătățirea sistemelor și a infrastructurii naționale, sporește eficiența rețelelor și calitatea serviciilor și, în general, dezvoltă relații de bună vecinătate. Tratatul nu acoperă reglementări pentru transportul rutier de mărfuri.
Tratatul de instituire a Comunității Transporturilor reprezintă o comunitate de transport între UE și cele șase țări din Balcanii de Vest în sud-estul Europei, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Kosovo, Muntenegru și Serbia. La finele anului 2023, Republica Moldova a obținut, alături de Ucraina și Georgia, statutul de observator în cadrul Comunității Transporturilor.