Politic

Andrian Candu: Data viitoarelor parlamentare ar putea fi stabilită în două săptămâni

Pinterest LinkedIn Tumblr

Data când se vor desfășura următoarele alegeri parlamentare ar putea fi stabilită de legislativ în următoarele două săptămâni. Președintele legislativului, Andrian Candu, speră că acest lucru se va întâmpla în sesiunea actuală a Parlamentului pentru a-i oferi timp Comisiei Electorale Centrale pentru pregătiri. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatol Golea” de la postul de televiziune RTR Moldova, transmite IPN.

Șeful legislativului spune că alegerile parlamentare pot fi organizate timp de trei luni de la expirarea mandatului actual al Parlamentului – 30 noiembrie, adică de la 1 decembrie 2018 până la 1 martie 2019. „Până în 30 noiembrie, nu poți să organizezi alegerile și poți să le organizezi timp de trei luni de la ziua în care expiră mandatul”, a menționat politicianul.

Președintele Parlamentului și-a exprimat speranța că după viitorul scrutin, toate forțele pro-europene să se așeze la masa de discuții și să găsească o formulă cum să fie format un legislativ pro-european. Totodată, Andrian Candu consideră puțin probabilă o coaliție cu Partidul Socialiștilor în următorul Parlament având în vedere diferența de viziuni și de declarații.

În altă ordine de idei, președintele Parlamentului a menționat că la sfârșitul lunii iulie se vor începe lucrările pentru implementarea sistemului e-Parlament. Acesta presupune și introducerea votului electronic în legislativ. „A fost desfășurat un concurs de către PNUD, a fost selectată o companie din Europa. Această companie acum face planul de introducere a sistemului e-Parlamentul, care are multe componente. Ei la sfârșitul lunii iulie încep lucrările”, a declarat Andrian Candu. Potrivit lui, votul electronic va fi folosit inclusiv de către deputații din actuala legislatură a Parlamentului.

loading...

Comments are closed.