Politic

Andrian Candu: În relația cu UE e prea multă politică, cu SUA avem un dialog mai pragmatic

Pinterest LinkedIn Tumblr

Andrian Candu a participat aseară la emisiunea „Fabrika”, unde a vorbit despre amânarea primei tranșe a asistenței financiare, dialogul deteriorat cu UE, relația pragmatică cu SUA și despre invalidarea alegerilor. Șeful Legislativului a spus că R. Moldova trebuie să aibă o politică externă bună și să profite de conjunctura internațională.

În context, el a declarat că se lucrează cu Ucraina și Georgia asupra unor noi proiecte privind destinele Partenetriatului estic. Cu România și Polonia, potrivit spicherului, se intensifică colaborarea pe dimensiunea de apărare și securitate regională. Aceste state se bucură de sprijin mare din partea SUA. Cât despre relația cu Bruxelles-ul, preşedintele Parlamentullui a declarat că aceasta este afectată de prea multă politică.

„Confruntarea politică totdeauna a existat, dar cetăţeanul trebuie să înteleagă că Uniunea Europeană este singurul model acceptabil pentru dezvoltarea rapidă şi de calitate a ţării noastre. România întotdeauna a avut trei priorităţi: Republica Moldova, NATO şi Uniunea Europeană; indiferent de guvernări, de partidele politice care au fost la guvernare”, a declarat Andrian Candu.

Liderul politic a menționat că ambasada SUA nu pleacă din R. Moldova. Ba dimpotrivă, Ministerul de Externe caută loc pentru a construi o nouă ambasadă, una mult mai mare, mai confortabilă. Nu este vorba de plecarea din ţară, ci de consolidare în ţară a prezenţei Ambasadei americane.

„Relaţia cu SUA este una mul mai pragmatică, chiar dacă sunt şi ei surprinşi de decizia Curţii Supreme de Justiţie. Ne aşteptăm şi la vizite importante din guvern şi din Congresul American”, a mai spus Candu.

Totodată oficialul este de părere că prea multă politică se întâmplă la nivelul de cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană, în schimb Guvernul Filip coopereză eficient cu FMI.

loading...

Comments are closed.