Actual

ANI: A început perioada de DECLARARE a averilor pentru anul 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

Autoritatea Națională de Integritate informează că a început perioada de depunere a declarațiilor de avere și interese personale anuale. În acest sens, a fost elaborat un nou Ghid pentru depunerea declarațiile de avere și interese personale în formă electronică, reactualizat în baza noilor modificări legislative din 2021. Documentul este publicat pe pe pagina web a ANI în compartimentul „Depune Declarația Aici”, precum și în compartimentul „Ghiduri”.

Documentul reactualizat oferă subiecților declarării un sprijin rezultativ în procesul de completare și depunere a declarațiilor, începând cu etapa autentificării pe Portalul Declarațiilor, până la ultima acțiune care presupune semnarea declarației de avere și interese personale în formă electronică.

Totodată, în compartimentul ”Depune Declarația” este disponibil și formularul electronic al declarației de avere și interese personale, care a fost completat cu secțiuni noi privind declararea averii și intereselor personale. Astfel, demnitarii de stat și funcționarii publici își pot declara bunurile mobile și imobile, atât din țară, cât și din străinătate, indicând inclusiv și valoarea reală de pe piață, dar și motivarea diferenței dintre valoarea bunului și valoarea de piață a bunului.

Aceștia sunt obligați să completeze și datele despre serviciile pe care le-au procurat în perioada de declarare, doar dacă acestea depășesc suma totală de zece salarii lunare medii pe economie. La declararea activelor financiare, subiecții declarării vor indica și informațiile despre bunurile virtuale, inclusiv valută virtuală, a căror valoare depășește zece salarii medii lunare pe economie.

Începând cu anul 2022, noul formular a fost testat de peste 70 de subiecți ai declarării, care și-au onorat obligațiunea de depunere a declarației de avere și interese personal la angajarea și/sau eliberarea din funcția publică sau au depus declarația anuală.

Reprezentanții ANI sunt disponibili pentru acordarea suportului necesar la completarea și depunerea declarațiilor de avere și interese personale la numerele:

0 22 820 620; 0 22 820 619; 0 22 820 606; 0 22 820 607; 0 22 820 622.

Data limită de depunere a declarațiile anuale este de 31 martie. Pentru nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se aplică sancțiuni în mărime de la 3000 la 4500 lei. Iar, pentru nedeclararea averii, includerea incompletă sau incorectă a datelor din declarațiile de avere și interese personale, funcționarii riscă să devină subiecții unei proceduri de control sau a unei cauze sub aspect penal/fiscal.

Comunicat de presă.

loading...

Comments are closed.