ANI a prezentat Raportul de activitate pentru anul 2020

Luni, 15 martie 2021, la ședința Consiliului de Integritate al ANI, Președintele ANI, dna Rodica Antoci a expus proiectul Raportului de activitate pentru anul 2020. În cadrul ședinței au luat parte și invitați speciali, Președintele Republicii Moldova, dna Maia Sandu și experți din partea Transparency International Moldova și Centrul de Resurse Juridice din Moldova. Ședința a avut loc prin intermediul platformei online Zoom.

În mesajul său, Președintele Republicii Moldova, dna Maia Sandu a adresat o serie de întrebări asupra activității ANI, printre care a accentuat subiectele de rezonanță cu privire la dosarele de confiscare a averii, durata procedurilor de control a averii în privința înalților demnitari de stat, procesul de audit a sistemului electronic ”e-Integritate” de către Banca Mondială, evaluarea GRECO, suplinirea funcțiilor vacante, etc.

În context, Președintele ANI, a răspuns punctat asupra fiecărui aspect invocat, precizând despre acel set de propuneri de modificare a legislației a ANI, pe care Autoritatea îl promovează încă din anul 2019, în care sunt vizate excluderea lacunelor existente în legislația actuală. Cu referire la dosarele de confiscare a averii, conducerea ANI a menționat că, direcția juridică a ANI a inițiat deja șase dosare de confiscare a averii, explicând totodată despre complexitatea procedurilor de control al averilor, care este un proces mai complex și necesită un șir de acțiuni din partea inspectorilor de integritate pentru a stabili acele diferențe substanțiale.

În context, Președintele ANI a precizat că, de la venirea sa în funcție, a instituit o regulă de bază în cadrul instituției cu privire la prioritizarea verificărilor din oficiu a declarațiilor de avere și interese personale depuse de demnitarii înalți, totodată subliniind și despre lipsa conclucrării cu unele instituții, inclusiv în procesul de obținere a informațiilor despre deținerea unor bunuri în afara țării. De asemenea, Rodica Antoci a declarat că instituția este deschisă și pregătită pentru a desfășura acest proces de audit, însă unele momente organizatorice nu țin doar de competența ANI.

La fel, ANI este cooperantă și pe aspectul oferirii informațiilor solicitate de către GRECO, anual fiind acordate date statistice și raportări pentru realizarea evaluărilor de către această instituție internațională. Cu privire la suplinirea funcțiilor vacante, Rodica Antoci a făcut referire la moratoriul instituit în anul 2020 asupra funcțiilor vacante. Totuși, ANI a insistat la Ministerul Finanțelor pentru a putea organiza concursuri publice de angajare a inspectorilor de integritate.

Președintele țării, dna Maia Sandu a menționat că în cadrul Președinției există un proiect de modificare a legii ANI, pe care îl va promova, iar propunerile ANI pot fi luate în considerație și incluse în acest proiect.

În continuarea ședinței, Președintele ANI a expus rezultatele în anul 2020, care pot fi vizualizate și pe pagina web a ANI. Pe marginea acestui raport, membrii societății civile și-au expus opiniile vizavi de conținutul raportului din perspectiva recomandărilor propuse anterior.

Total
0
Shares
 
Total
0
Share