ANI: Cinci subiecți ai declarării au fost constatați cu încălcări ale legislației

În perioada 21-25 august curent, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis șase acte de constatare, în cinci proceduri de control fiind depistate încălcări. Au fost stabilite conflicte de interese la trei subiecți ai declarării.

Astfel, un director al unei instituții publice a emis acte administrative și juridice în privința tatălui și a socrului. Pentru abaterile comise urmează a fi aplicată sancțiunea contravențională.

Un primar din raionul Rezina de asemenea a emis acte administrative și juridice în privința mamei sale. Inspectorul de integritate a dispus inițierea procedurii de revocare din funcție a primarului cu aplicarea interdicției pentru o perioadă de trei ani de a ocupa funcții publice și de demnitate publică.

A admis conflicte de interese și un consilier local din raionul Fălești semnând acte de constatare a pagubelor în raport cu un SRL al cărui co-fondator era cu o cotă de 77%.

Alt consilier raional din Dondușeni a fost stabilit cu stare de incompatibilitate, exercitând simultan și funcția de director al Casei Raionale de Cultură. Și acestui consilier urmează ai fi aplicată sancțiunea contravențională.

Prin alt Act de constatare a fost stabilită încălcarea regimului juridic al restricțiilor în ierarhia funcției publice, în perioada 2020-2022, în privința unui funcționar public a unei primării din raionul Rezina.

În perioada de referință au fost verificate declarațiile de avere și interese personale pentru anul 2022 în privința a 12 deputați și 22 de judecători.

Au fost inițiate patru proceduri de control. Două controale privind respectarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale în privința unui ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova și a unui ex-director adjunct al unei instituții publice din Chișinău.

De asemenea a fost inițiat un control privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese în privința unui director de instituție publică din raionul Criuleni și alt control privind respectarea regimului juridic al incompatibilității în privința unui consilier local din raionul Rezina.

Inspectorii de integritate au emis opt procese-verbale de refuz al inițierii controlului în privința unui conducător de instituție publică, doi primari, trei consilieri și doi funcționari publici.

Toți subiecți vizați au dreptul de a contesta actele emise de inspectorii de integritate, care la moment nu sunt definitive.

Total
0
Shares
Total
0
Share